1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Седмична агрометеорологична прогноза 03.12 - 9.12.2021 г.

Седмична агрометеорологична прогноза 03.12 - 9.12.2021 г.

Настъпилото застудяване в края на ноември и началото на декември доведе до затихване, а в част от западните и централните райони на страната, където паднаха валежи от сняг, до прекратяване на вегетацията при есенните посеви.

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се задържат динамични, с редуващи се краткотрайни застудявания с наднормени температури, но средноденонощните им стойности в по-голямата част от страната няма да надвишават биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Изключения ще се наблюдават на места в източните и крайните южни райони, където при пшеницата и ечемика ще протичат забавени вегетационни процеси, но те няма да доведат до промяна във фенологичното състояние на посевите. В края на първото десетдневие на декември при засетите през ноември зимните  житни култури ще се наблюдават фазите поникване и трети лист. Малка част от пшеничните посеви, предимно тези засети през октомври, в агротехнически срок, са във фаза братене (Новачене, Д.Чифлик), в която растенията успешно зимуват.

През периода критични минимални температури за есенниците не се прогнозират. Очакваните повсеместни, значителни, валежи ще поддържат високо съдържанието на влага в горните почвени слоеве и неподходящи условията за провеждане на сезонните почвообработки.

Дукена Жолева,Агрометеоролог при НИМХ 

Забележка: Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.