1. Начало
  2. Новини
  3. Времето
  4. Ще преобладава задържане или понижаване на речните нива

Ще преобладава задържане или понижаване на речните нива

Времето над страната ще бъде предимно слънчево

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ- БАН) днес, 23 май ще има слаби валежи в Източна България с количества до 1-2 л/кв.м. Във вторник от северозапад на югоизток ще превали и прегърми. Количествата предимно 5-15 л/кв.м, но на отделни места, главно в Централна, Северна и в Източна България, ще се развие по-мощна купесто-дъждовна облачност и валежите временно ще са по-интензивни, с количества до 20-30 л/кв.м. След полунощ валежите временно ще спрат. В сряда отново ще има превалявания, в западната половина от страната предимно слаби -  2-3 л/кв.м, в източната - 5-10 л/кв.м.

През денонощието от 8ч. на 21 до 8ч. на 22 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са се повишавали. По - значителни повишения  са регистрирани във водосбора на р. Искър (Дунавски басейн), във водосборите на реките Марица и Арда (Източнобеломорски басейн), във водосборите на реките Струма и Места (Западнобеломорски басейн). Без  съществени изменения на водните нива са реките в Черноморския басейн.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки  са около и над праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на: р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Джулюница при с. Джулюница, р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), р. Марица в долното течение (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -28 см до +27 см;
Черноморски басейн: Регистрираните колебания са незначителни;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -18 см до +77 см;
Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -5 см до +84 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес  водните нива в басейна ще се понижават. В следобедните часове на 24 и в следобедните часове на 25 май  се очакват краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите на: Огоста,  Искър,  Вит,  Осъм, Янтра, Русенски Лом и добруджанските реки от басейна. По-значителни повишения на водните нива ще има във водосбора на р. Янтра и във водосбора на р. Русенски Лом.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 23, 24 и 25 май ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес водните нива на реките във водосбора на р. Искър ще се понижават. В следобедните часове на 24 и на 25 май  ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките в горната част на водосбора. Високи нива и повишения на водните нива ще има в средното течение и долното течение на основната река Искър в периода 24 – 27 май. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 23, 24 и 25 май  ще бъдат над средномногогодишната стойност. Днес водните нива в по-голяма част от басейна ще се понижават . Повишения са възможни само в долните части на основната река, вследствие оттичане. В следобедните часове на 24 май , в резултат на очаквани валежи, по-значително повишение на водните нива ще има във водосборите на: над гр. В. Търново на р. Росица, р. Джулюница и р. Лефеджа. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираното водно количество в долното течение на реката на 23, 24, 25 и 26 май  ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес и утре нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. От вечерните часове на 24 май  се очакват повишения във водосбора, като по-съществени във водосбора на Черни Лом. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес водните нива в басейна ще останат без съществени изменения или ще се понижават. От вечерните часове на 24 и на 25 май, в резултат на прогнозирани валежи, се очаква временно повишение на  нивата  на реките във водосбора на реките Батовска, Провадийска,  Камчия и Средецка и на  южночерноморските реки. По-значително повишение на водните нива ще има на реките в горното течение на р. Камчия и в горното течение на р. Провадийска.

Източнобеломорски басейн: Днес и утре в резултат на оттичане се очакват повишения на водните нива в средното и долно течение на реките Марица и Тунджа. В останалата част от басейна нивата ще се понижават. От вечерните часове на 24 май се очакват нови повишения на водните нива на реките  в целия водосбор на р. Тунджа и в средното и долното течение на р. Марица. На 25 май ще има повишения на водните нива на реките в долното течение на  р. Тунджа, р. Марица и р. Арда и р. Бяла.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

Водното ниво на р. Тунджа при гр. Ямбол вече е около жълтия праг за предупреждение и ще се понижава, но през следващите дни ще се задържи близо до него.

Водното ниво на р. Тунджа при гр. Елхово е над жълтия праг за предупреждение. Очаква се днес да достигне пика си и плавно да започне да се понижава. През следващите 3 дни ще остане над жълтия праг за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира:Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес ще започне плавно понижение на водните нива в басейна. От вечерните часове на 24 май се очакват нови краткотрайни повишения на  нивата  на реките във водосборите от басейна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.