1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Машини за No-Till земеделие със субсидия от НПВУ

Машини за No-Till земеделие със субсидия от НПВУ

Машините, които всяко No-till стопанство трябва да притежава!

Прецизни, енергоспестяващи и щадящи околната среда и почвите машини и оборудване – на тяхното закупуване с 50 процента субсидия се акцентира в частта „Устойчиво селско стопанство“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. Машините за No-Till земеделие, предлагани от фирма Агримат, напълно отговарят на тези критерии.

Pierobon разбира важността на добрата сеитба!
Pierobon

Аржентинската компания Pierobon е основана през далечната 1958 година. Започва да произвежда сеялки от 1962 година. През 1976 година пускат първата сеялка за директна сеитба. Оттогава до днес Pierobon произвежда единствено и само сеялки за директна сеитба. 47 години подобряване и усъвършенстване на сеялките и на работните им органи.

Пред Pierobon винаги са стояли две основни цели при производството на директни сеялки.

Първата цел е да създават сеялки, които да извършват идеална сеитба в най-различни екстремни условия на полето, като много суха и твърда или много влажна почва, в много растителни остатъци или в гола, дори обработена почва. Сеялките Pierobon могат да бъдат използвани като еталон, защото без проблем поставят 85-90% от семената при еднакви условия на еднаква дълбочина, което означава, че при поникнал посев минимум 85% от растенията ще бъдат в еднаква фаза на развитие. Това всъщност е дружното поникване, което е основата за добрия добив.

Вие проверявали ли сте колко процента от вашата пшеница е в една фаза на развитие? Направете го. Ъглите на диска са така изчислени, че по време на работа и при нормалното износване на диска по диаметър той се самозаточва. Така през целия период на използване на дисковете те са много остри и без проблем разрязват растителните остатъци.

Втората цел на производителя е да произвежда сеялки с много дълъг експлоатационен период, през който да нямат нужда от обслужване, регулировки и ремонт. Тази цел е постигната, защото в България вече 5 години работят различни конфигурации на сеялките и до момента не са се налагали никакви ремонти или подмяна на части.

Производителят предлага изключително голям избор на сеялки: пролетни, есенни и комбинирани, с работни ширини от 3.8 м до 20 м. С този богат избор може да се отговори на нуждите на всяко едно стопанство, без значение от неговата големина или от културите, които се отглеждат.

 Жътва с Shelbourne днес, по-високи добиви утре!
Shelbourne

Другата ключова машина за No-Till технологията е стрипер хедерът Shelbourne, който прибира само зърното на пшеница, ечемик, тритикале, овес, ръж, просо и др. Хедерът ви носи много ползи, увеличава производителността на комбайна 2 пъти, защото в него влиза само зърно и плява. Това означава 2 пъти повече прибрано зърно за ден, намалява разхода на гориво наполовина, намалява натоварването на комбайна с до 40%. Оставя високо, ненадробено стърнище - важно изискване при No-Till, като така се защитава почвата от вятър и от загряване и в нея се съхранява много влага. От наличната влага в почвата зависи нашият добив и при промените в климата запазването на влагата в почвата трябва да бъде наша основна задача, а това е възможно, когато използвате Shelbourne.

През последните осем години откакто стрипер хедерите се използват в България се наблюдават много по-добри резултати при пролетниците на следващата година именно заради съхранената в почвата влага. Следващото предимство - влажната слама рано сутрин и късно вечер не оказва влияние на качеството на жътвата – единственото, което ви интересува е влажността на зърното – това ви дава допълнително от 2 до 3 часа жътва на ден. Здрави и надеждни. Не изискват никаква поддръжка. Оскубващите палци имат ресурс 10 и повече години.

Те са с работни ширини от 4.8 м, 6 м, 7.2 м, 8.4 м, 9.6 м, 10.8 м, 12.6 м. Приспособени са за работа с всички марки комбайни, вкл. руско производство.

 Allochis - No-Till адаптерът за царевица
Allochis

Третата машина, с която трябва да бъде оборудвано всяко No-Till стопанство, е No-Till адаптерът за царевица Allochis. Растителните остатъци не трябва да бъдат надробявани, защото вятърът ги издухва от полето, това е органика, която ние трябва да задържим в полето. Органиката е тази, която прави нашата почва плодородна. Ако пък не ги издуха вятърът и завали дъжд, така ситно надробените остатъци покриват почвата като ципа, до почвата не достига кислород и се създават условия за развитието на болести и неприятели.

Адаптерът за царевица Allochis не надробява стъблата и листата, а ги оставя цели. Така тези ненадробени остатъци покриват почвата, но не я задушават и в ненадробените остатъци след това много повече сеялки могат да се справят и да засеят рапица, пшеница или ечемик, докато в дебелия килим от ситно надробено стърнище няма сеялка на света, която да може да засее. Тук с пълна сила важи правилото при No-Till, че сеитбата започва с жътвата.

Allochis се предлагат с много голям избор от междуредия и брой междуредия. Адаптерите се предлагат с брой редове от 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13… до 24 бр. и с междуредия: 42 см, 45 см, 45.7 см, 50 см, 50.8 см, 52.5 см, 55.8 см, 70 см, 75 см, 80 см, 90 см, 96.5 см, 1.5 м, 2.3 м.

Закупете No-Till машини от Агримат с 50% субсидия по Националния план за възстановяване и устойчивост!

За успешен и печеливш No-till, доверете се на Агримат.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.