1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Машинният парк на родното земеделие не е достатъчно конкурентноспособен

Машинният парк на родното земеделие не е достатъчно конкурентноспособен

Почти 79.6% от тракторите и 76.9% от комбайните са на възраст над 10 години

Преди откриването на  миналогодишното специализирано изложение БАТА АГРО председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника  Христофор Бунарджиев,  направи подробна характеристика за състоянието на машинния парк в родното земеделие.

Бяха представени конкретни данни за темпа на неговото обновяване и възрастта на машините.

Регистрираните зърнокомбайни през 2012 г. са 10296, при 7872 броя през 2005 г. Истина обаче е, че през 2011 г. 78 на сто от зърнокомбайните в българското земеделие са над 10 години.

Eнергосигурността на тракторите и комбайните за Европа е средно 240 kw/100, за машинния парк на родното земеделие тя е 138,9 kw/100. Средната обработваема площ на един трактор за Европейския съюз е 19.7, за Великобритания – 34, за Дания 25.5, за Франция – 15.3, за Гърция и Португалия – по 16 декара, а  за един български трактор тя е 62.7 хектара.

В същото време по отношение възрастта на колесните трактори у нас данните сочат, че през 2009 г. над 10 години са били 82% от тях, а през 2012 г. – 72,5 на сто отново гонят десетилетие. Оптималната средна възраст на колесните ни трактори е 12,9 години, а фактическата средна възраст 20 -  30 години.

В рамките на  Международната селскостопанска изложба Агра 2014 инж. Иван Гайдаров, изпълнителен директор на Контролно-техническата инспекция към Министерството на земеделието и храните съобщи, че в момента близо 79.6% от тракторите и 76.9% от комбайните са на възраст над 10 години, и определи данните като „стряскащи“. 250 500 е общият брой на наличната селскостопанска и горска техника у нас срещу 98 800 преди десет години. Делът на най-старите машини  е намалял с около 2 процентни пункта през последните пет години, но все още е твърде висок. Новата  техника с първа регистрация в страната е 1400-1500 трактора и 250-280 комбайна годишно. Статистиката е тревожна, изтъкнаха експерти и търговци на земеделска техника по време на обсъждането.

В седмичната анкета на Agro.bg  зададохме въпроса: Конкурентоспособен ли е машинният парк на родното земеделие? Според нашите потребители гласували в анкетата отговорите се разпределят така: 56% смятат, че не е достатъчно  конкурентноспособен, защото част от техниката, която използват фермерите, вече излиза от употреба, 31% изразяват колебание, защото бизнесът със земеделска техника бележи все по-добри резултати  и само 13% смятат, че в земеделската практика се прилагат съвременни технологии.

Всичко това заедно с резултатите от анкетата, показва една тенденция на „застаряване“ на машинния парк, но в същото време сме свидетели и на навлизането на нови и модерни машини, които обаче са при една малка част от българските земеделци. Малките земеделски стопанства все още не могат да си позволят  този „лукс“ и от тук се получава неравнопоставеност на нашето земеделие.  Нуждаем се от правилно разпределение на средствата между различните сектори на българското земеделие, за да се почувства навсякъде модернизацията на машинния парк, а след това и резултатите ще дойдат.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.