1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Националният съюз на земеделските кооперации изрази недоволство от аграрната политика у нас

Националният съюз на земеделските кооперации изрази недоволство от аграрната политика у нас

Организацията излиза с конкретни предложения към управляващите

В писмо до председателя на Министерски съвет, до премиера, до министъра на финансите и до министъра на земеделието и храните ръководството на Националния съюз на земеделските кооперации изразява своето недоволство от някои действия или бездействия на изпълнителната власт, рефлектиращи върху аграрния сектор у нас.  
Първо: Изминават 10 месеца, откакто на среща с неправителствени организации поехте ангажимент, и то при получена вече нотификация от ЕК, земеделските производители да получават гориво с намалена акцизна ставка от 1 януари 2012 г. Лично заявихте, че „ваучерите са вече отпечатани."

Нищо подобно не се случи. Няколко месеца МЗХ разработваше методики, указания, уж имаше готова заповед на министъра, която урежда процедурите. После той започна да говори, че си е свършил работата, че въпросът зависи от министър Дянков, че Народното събрание трябвало да направи съответните промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Неотдавна Народното събрание наистина обсъди и прие промени в този закон – те са публикувани в държавен вестник, бр. 54 от 17.07.2012 г. Но там за горива с намален акциз за земеделските производители няма и дума. Въпросът въобще не е внасян в парламента, не е обсъждан. Очевидно липсва политическа воля той да бъде решен.

Второ: С новоприетия Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове се правят изменения и допълнения и в Закона за ДДС, които стоварват допълнително финансово бреме върху част от земеделските производители. Новата му алинея 7 на чл.118 изисква: „Данъчно задължено лице, което за целите на независимата си икономическа дейност извършва зареждане на превозни средства за собствени нужди с течни горива чрез средства за измерване на разход, е длъжно да регистрира и отчита зареждането чрез фискално устройство, както и да предава данни по дистанционната връзка с Националната агенция по приходите."

На практика това означава земеделският производител, който е монтирал в стопанския си двор цистерна с бензинколонка за зареждане на собствените трактори и комбайни със закупено от него гориво (с платен акциз!) да закупи, монтира, подържа и обслужва:

-  електронна система с фискална памет за отчитане на
количеството на зарежданото гориво (ЕСФП) чрез фискална касова бележка.

- нивомерна измервателна система за обем на течни горива с информационен изход за свързване към централно регистриращо устройство на ЕСФП.

Вижте целия текст на писмото в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.