1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Повече трактори продадени в ЕС за първото полугодие

Повече трактори продадени в ЕС за първото полугодие

Данните сочат, че 89 000 машини са за селскостопанска употреба

Успешно първо полугодие отчитат производителите на агротехника в Европейския съюз. В сравнение с първите шест месеца на 2020-та продажбите на нови трактори са се увеличили с 25 процента.
 
От браншовата организация на европейските производители съобщават, че между януари и юни в Съюза са регистрирани малко над 115 000 нови трактори. От тях 32 000 са с до 50 конски сили, а останалите са с по-мощни двигатели. Данните сочат, че 89 000 машини са за селскостопанска употреба, а другите са най-вече за строителни работи. 
 
Въпреки че браншът все още се бори с последствията от коронакризата, възстановяването на продажбите се смята за добър сигнал. Експертите подчертават, че през първото полугодие много фермери са направили покупки, планирани всъщност за 2020-та, но отложени заради пандемията. През миналата година в Европейския съюз бяха продадени малко над 189 000 трактора, което е с 3 на сто под бройката от 2019-та. Близо 50 000 от тези машини са с мощност под 50 конски сили. Най-малко продажби бяха регистрирани през второто тримесечие, когато заради пандемията те паднаха с 20%. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.