1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Турция – мощен и амбициозен играч на пазара на агротехника

Турция – мощен и амбициозен играч на пазара на агротехника

В гр. Коня се проведе най-големият селскостопански панаир в Турция

Konya Agriculture 2024 в гр. Коня е най-големият селскостопански панаир в Турция. В началото на март се проведе за 20-ти път и внесе глътка свеж въздух в селскостопанския сектор на Турция. Той срещна лидерите в индустрията и професионалисти от цял свят.

Изложителите представиха авангардни технологии в селскостопанската механизация и най-новите технологични решения, предназначени да увеличат производителността,

Акцентът беше върху последните иновации и разработки при земеделската техника - трактори, комбайни, сеялки и специализирано оборудване за всички сектори на селското стопанство.         

Организатори са Tüyap Konya Fairs Organization INC., в сътрудничество с Министерството на земеделието и горите, Асоциацията на земеделските камари, Асоциацията за кредитно сътрудничество в селското стопанство, Турската асоциация на производителите на селскостопански машини и оборудване (TARMAKBIR), Търговската камара на Коня, Индустриална камара на Коня, Търговска борса на Коня и Tüyap Konya International Fair Center.

Защо гр. Коня?

Коня е седми по големина град в страната. Разположен е в централното Анадолско плато, което е пресечна точка на историческите търговски пътища през вековете. Коня е играл важна роля в сектора със своето многостранно ниво на индустриално и градско развитие, богато културно наследство, транспортни и жилищни съоръжения.

Районът е с развита индустрия със съответната инфраструктура, секторно разнообразие, квалифициран човешки ресурс и младо население, огромен земеделски потенциал, нарастваща външна търговия.

Коня е центърът на земеделието, търговията, индустрията и туризма в Турция и в Анадолския регион. Коня държи 22,3 процента от индустриалния сектор и 20 процента от земеделския сектор в Турция. Водещите сектори са машиностроене, производство на резервни части за автомобили, металолеене, производство на земеделски машини и оборудване, както и хранителна индустрия.

В Коня се произвеждат трактори, при които се използват 90 процента турски компоненти, както и земеделски машини със 100 процента турски компоненти. Коня държи 45 % от експорта на земеделски машини.

Ето някои от най-ярките примери на развитието на турската агроиндустрия, представени на изложението Konya Agriculture 2024.

Badilli - най-големият производител на пръскачки в Турция

Компанията Badilli е най-големият производител на пръскачки в Турция с 10 000 машини на година – за полски култури, овощни насаждения, лозя.

Компанията е внедрила иновативната технология B-Smart, която е сателитна система за пръскане, която предотвратява припокриването чрез контрол на секцията, като същевременно не оставя непръскана зона. Благодарение на това се увеличава ефективността на пръскане и се свеждат до минимум разходите.

Високотехнологиячният завод на Badilli се намира в Шанлъурфа. В него са внедрени: лазерно рязане, огъване, роботизирано заваряване, електростатична пещ за прахово боядисване, ротационна пещ, леярна, монтаж.

Компанията изнася пръскачки в повече от 35 страни на 4 континента.

ÇELİKEL - уважавана марка, както в Турция, така и по света повече от половин век от основаването си

ÇELİKEL, лидер на пазара на селскостопанска и животновъдна техника, е стартирала дейността си през 1962 г. с производството на плугове. От 1997 г. Çelikel преминава от производство на машини за обработка на почвата към машини и оборудване за добитък, като се разпространява на 5 континента в 123 страни. Çelikel разширява продуктовата си гама всяка година, въвеждайки революционни технологии. С годишен производствен капацитет от 30 000 единици, Çelikel предлага своите машини на турския и световния пазар. Понастоящем продължавайки производствената си дейност във фабрика с площ 40 000 м2 в индустриалната зона на Коня, Çelikel има за цел да увеличи производствения си капацитет с нова инвестиция в завода от 200 000 м2.

90% от всички производствени операции се извършват вътрешно, осигурявайки гъвкаво производство и непрекъснато качество.

В Турция Çelikel е мащабно разпространена, със 101 дилъри в цялата страна.

Erkunt Tractor Ind. Inc. - първата компания в Турция, която проектира и произвежда собствени трактори

Erkunt Tractor Ind. Inc. достига 3-то място в турския тракторен сектор само за 6 години от началото на производството. Компанията е сред 100-те най-големи компании в страната, които инвестират най-много в научно-изследователска и развойна дейност. Erkunt Tractor изнася своите трактори по света от 2007 г. под марката ArmaTrac, които се произвеждат с двигатели Perkins и Deutz и трансмисии от ZF и Carraro.

Добре известни със своята отлична горивна ефективност, висока производителност и издръжливост, тракторите ArmaTrac работят в 25 страни по света - брой, който бързо нараства поради голямото търсене.

Hattat Traktör – 100 процента местен трактор

Hattat Traktör, организация на Hattat Group, работеща в областта на автомобилната и строителната машиностроене от 1973 г., е създадена през 1998 г. След като започна производствени дейности и научно-изследователска и развойна дейност през 2002 г. за производство на 100% местен трактор в Черкезкьой, Hattat Traktör започна масово производство на първия трактор с марка Hattat през 2007 г. Той получи висок пазарен дял за кратък период от време с ергономична кабина, компактност и маневреност, нисък разход на гориво.
Също така, в резултат на споразумението за техническо сътрудничество, подписано през 2003 г. с Valtra, Hattat Traktör стана дистрибутор на Valtra в Турция. В резултат на второто споразумение за техническо сътрудничество, подписано през 2007 г., тракторите от серията Valtra A започнаха да се произвеждат в Турция и да се продават по целия свят.


İLGİ - 52-годишен опит се предава от едно поколение на друго

След като стартира в малка работилница през 1970 г., İLGİ TARIM днес си е създал име в глобалния сектор на селскостопанската техника. Компанията произвежда почвообработващи машини, които продава в повече от 40 страни по света. Компанията разполага с една от най-модерните и иновативни производствени мощности в сектора и постоянно повишава пазарния си дял.

От компанията заявяват: „Нашата визия е да се превърнем във водеща марка, която е в крак с международните стандарти, като непрекъснато се подобряваме чрез нашата отвореност към иновациите и винаги даваме приоритет на удовлетвореността на клиентите. Ние работим, за да поставим усмивка на лицата на фермерите по целия свят и да ценим техния труд.“

Умна иновация от TARIMОZ

MOVE ON, агротехнологичен стартъп, който разработва селскостопански изкуствен интелект и автономни технологии, и турската компания TARIMОZ, която произвежда селскостопанско оборудване от 1977 г., стартираха технологията "Row Vision Guidance Weeder", чрез която механичният контрол на плевелите в реда става интелигентно и дигитализирано. Селскостопанският AI софтуер разпознава растението посредством камери и след това контролира машината за плевене. Целта е да се ускори развитието на растенията и да се използват механични методи повече ефикасно и ефективно в процеса на борба с плевелите. Компаниите също така имат за цел да намалят използването на химикали в селското стопанство.

Paksan - най-големият доставчик на балировачки в региона

Paksan произвежда машини от 1970 г. От 1991 г. се фокусира върху сламопреси. Днес Paksan е най-големият доставчик на балировачки в региона (45% пазарен дял в Турция) с 2000 сламопреси годишно.

Продуктовото портфолио се развива бързо в гамата от машини за прибиране на реколтата като големи сламопреси, силажни комбайни и опаковъчни машини, миксери и т.н. благодарение на центъра за научно-изследователска и развойна дейност, подкрепен от турското правителство.

TÜMOSAN – създадена с благословията на турското правителство

TÜMOSAN e основана през 1975 г. с участие на турското правителство. След подписано споразумение през 1977 с Фиат, компанията започва да произвежда дизелови двигатели и трактори във фабриката си в Коня. През 2004 г. е приватизирана от Албайрак Груп. TÜMOSAN има производствен капацитет от 75 000 дизелови двигателя и 45 000 трактора на три смени.

През 2017 г. започва да произвежда военна техника, а през 2018 – дизелови и електрически мотокари, генератори, а през 2023 г. от производство излиза тракторен двигател Stage 5.

През последните 43 години компанията е произвела повече от 329 000 дизелови двигателя.

Първият трактор на Турция е произведен в завода на TürkTraktör на 8 март 1955 г.

TürkTraktör, един от пионерите в производството на Турция, започва индустриалния си живот през 1954 г. и се превърна в една от най-важните организации на страната ни с износа си в 125 страни, главно в Северна Америка и Европа. Корпоративната структура на TürkTraktör, която е първият производител в турската автомобилна индустрия, се състои от съвместно предприятие от и между Koç Holding и CNH Industrial, един от най-големите производители на трактори и селскостопанска техника в света. TürkTraktör, който е в състояние да произвежда едновременно трактори от марката New Holland, Case IH и Steyr, е единственият дизайнерски център за New Holland TDD, както и трактори от серията Case IH JX и различни специални серии в света; той е и основният производствен център за трактори от серията Utility Light и единственият проектантско-инженерен и производствен център за трансмисии от серия 66 в света.
Общият производствен капацитет на двете фабрики е 50 000 трактора годишно.
TürkTraktör, която също навлезе на пазара на строителни машини чрез продукти с марката Case и New Holland като мини товарачи, багери, компактни товарачи, колесни товарачи, мини багери, верижни багери и т.н. през 2013 г., добави ново измерение към корпоративния си растеж.

TürkTraktör е първият R&D център на Турция в своята индустрия, сертифициран не само от държавата, но и от CNH Industrial.

UNLU AGRIGROUP държи повече от 50% пазарен дял в Турция

UNLU е една от най-известните марки сред фермерите. Всичко започва през 1971 г. в Маниса, Турция. UNLU AGRIGROUP разполага с 3 големи фабрики за производство на инвентар за подготовка на почвата като класически, конвенционални, навесни и полунавесни плугове, дискови брани, ротационни мотофрези, култиватори, сеялки. UNLU има производствена площ от 83 000 квадратни метра общо, 45 000 квадратни метра от които са покрити. Компанията ще строи завод в България.

UNLU AGRIGROUP разполага с повече от 500 служители. Има повече от 50% пазарен дял на вътрешния пазар и изнася в повече от 30 страни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.