1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Във Франция ще пръскат селскостопански култури чрез дронове

Във Франция ще пръскат селскостопански култури чрез дронове

Освен цената на дрона, която може да възлиза на около 30 000 евро, операцията по пръскане трябва да се извърши от опитен пилот. Метеорологичните условия също могат да повлияят на използването на пръскащия дрон. Следователно използването на селскостопански дронове за пръскане на пестициди изисква използване на много ресурси.

Франция експериментира с дронове като средство за пръскане на пестициди

Вече има прогнози, че до 2021 г. може да започнат масово да се използват, тъй като това може да доведе до по-прецизно третиране, както и до намаляване на употребата на фитосанитарни продукти. 
През последните години използването на селскостопански дронове се увеличава, тъй като те могат да достигнат стръмни участъци и да разпръснат препарати възможно най-близо до мястото, където продуктите са необходими.
Специалистите обясняват, че при по-прецизно пръскане може да се намали количеството на химическите вещества. След като последните данни за продажбите за 2018 г. показват тревожно увеличение на употребата на пестициди с 21%, френският селскостопански сектор остава силно зависим от химически вещества. Това са фактите, въпреки така наречения във Франция „план за намаляване на пестицидите“-„Ecophyto“, който се стреми да намали наполовина използването на тези химикали от 2008 г. насам. С други думи, Франция е изправена пред безпрецедентно предизвикателство в опита да намали употребата на фитосанитарни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.