1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ако не бяха помощите за животновъдите през миналата година, сега сиренето щеше да е 50 лв./кг

Ако не бяха помощите за животновъдите през миналата година, сега сиренето щеше да е 50 лв./кг

НОКА е поискала подкрепа de minimis през февруари

„Животновъдите са много зависими от фуражите. Голяма част от тях не произвеждат собствени фуражи, те ги купуват и това изостря тази зависимост. Затова са нашите призиви за предоставяне приоритетно на животновъдите на обработваема земя от държавния поземлен фонд, за да може да се намали зависимостта от фуражи. Фуражите са скъпи, както и консумативите и ние внесохме искане за отпускане на де минимис през февруари. Миналата година помощта беше с много ограничен бюджет, тази година се надяваме тази помощ да бъде трикратно повече“, каза Симеон Караколев, съпредседател на НОКА. 
 
Помощта заради войната в Украйна е дала глътка въздух на фермерите. Благодарение на тези помощи в момента ние не ядем сирене от 50 лв./кг, категоричен е Караколев.
„Това подпомагане смекчи удара. Хубавото е, че беше една предизборна ситуация и така наречените опозиционни партии гласуваха тази поправка - първоначално предложението от МЗм беше за помощ от 147 милиона, която впоследствие се увеличи с още 300 милиона. Станаха 447 милиона. Така че, тази година няма да има Ковид помощ, но за сметка на това помощта заради войната в Украйна ще продължи.“
 
Караколев съобщи, че литър овче мляко без ДДС струва между 2,30 лв. и 2,60 лв. Стремежът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация е високата стойност да се запази през цялата година. 
Причина за високите цени ва млечните продукти в магазинната мрежа е, че има намалено производство на мляко в европейски мащаб и дефицит на млечни продукти. След Ковид кризата има засилено потребление на бутикови млечни продукти, каквито са овчето и козето мляко. В същото време заради високите разходи фермерите намаляват поголовието. Това съответно води до намалено производство на мляко и оттам нататък всичко рефлектира по цялата верига. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.