1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Активисти за животните призовават за забрана на ферма за октоподи

Активисти за животните призовават за забрана на ферма за октоподи

Нов доклад разкрива рисковете и жестокостта от подобни ферми

Според плановете на компанията Nueva Pescanova, около един милион октоподи ще бъдат развъждани годишно във ферма в Гран Канария, Испания. Нов доклад разкрива рисковете и жестокостта от подобни ферми.

Неправителствената организация за защита на животните “Състрадание в световното фермерство” и “Еврогрупа за животните” (най-голямата коалиция от организации за защита на животните в Европа, част от която е и българското сдружение КАЖИ) призоваха да бъде спряно създаването на първата в света индустриална ферма за октоподи на Канарските острови, Испания. Плановете за разработка и отваране на тази ферма са разкрили истинската жестокост, която биха претърпяли животните и възможни сериозни щети върху околната среда.

Природозащитниците също призовават Европейския съюз да не използва публични средства, за да подпомага разработката на ферми за октоподи или каквото и да е друго ново индустриално животновъдство, предвид разтящите доказателства, че индустриалните ферми буквално разрушават нашата планета.

Плановете, внесени в Главна дирекция по риболов на правителството на Канарските острови от компанията Nueva Pescanova и разкрити от “Еврогрупа за животните”, повдигнаха редица сериозни опасения. За октоподите е предвиден жесток метод на клане чрез лед, който води до бавна и мъчителна смърт.

Ако не бъде спряно откриването на фермата, животните ще живеят във водни резервоари без допълнително обогатяване на средата. В природата тези същества живеят в усамотение, но във фермата те ще живеят на група в тесни пространства. Това създава риск от агресия, борба за територия и дори канибализъм. Експериментални проби върху октоподи развъждани в плен показват, че нивото на смъртност в тези системи ще бъде около 20%, което означава че 1 от 5 октопода няма да оцелее пълния цикъл на отглеждане и производство. 

Излагането на октоподите на денонощна неестествена светлина за повишаване на възпроизвеждането ще доведе до стрес, предвид непоносимостта към светлина, която тези животни имат.

Освен жестокост към животните във фермата, нейното отваряне ще доведе до увеличаване на свръхриболова и потенциалното замърсяване с отпадни води на океаните.
Опасенията на природозащитниците в кампанията са посочени подробно в новия доклад “Разкриване на  ужасяващата реалност на фермите за октоподи”. Въпреки че ако бъде одобрена, испанската ферма ще бъде първата индустриална ферма за октоподи, в някои части на света като Мексико и Япония вече има опити за разработката на подобни ферми. 

Елена Лара, мениджър изследвания в “Състрадание в световното фермерство” и автор на посочения по-горе доклад, споделя:

“Ние молим властите на Канарските острови да отхвърлят плановете на Nueva Pescanova и приканваме Европейския съюз да забрани развъждането на октоподи като част от течащия преглед на законодателството за хуманно отношение към животните. Ще бъде нанесено ненужно страдание на тези разумни, чувствителни и очарователни създания, които се нуждаят от това да изследват нови хоризонти и да са сред природата като част от тяхното естествено поведение. Тяхната хищническа диета изисква големи количества животински протеин за поддържането им, допринасяйки за свръхриболова.”

“Призоваваме Европейския съюз да включи забраната на развъждането на октоподи преди да е станало действителност, за да се избегне поставяне на разумни същества в жив ад. Учени сравняват интелигентността на октоподите с тази на котките. Нямаме нужда от още една индустрия, която да носи ненужна жестокост и щети за околната среда”, допълва Владимир Нгуйен от сдружение КАЖИ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.