1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. АЗПБ: Инфлуенцата по птиците може да доведе до фалит на целия бранш

АЗПБ: Инфлуенцата по птиците може да доведе до фалит на целия бранш

От АЗПБ настояват за сериозни мерки в борбата с птичия грип и отговор на най-наболелите въпроси за бранша

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) се обръща с апел към цялото общество с цел да бъде насочено вниманието към проблема с широкото разпространение на Високопатогенната инфлуенца по птиците на територията на страната. Факт е, че вече има регистрирани 9 огнища, като засегнатите птици от вида Кокошеви, са над 1,5 млн. броя.

Един от основните вектори за разпространение на болестта са водоплаващите птици и фермите, в които те се отглеждат. Водоплаващите птици, и в частност патиците, угоявани за патешки дроб, се превръщат в преносители на заразата, имат малък процент смъртност и си създават имунитет без да нанасят сериозни щети на стопанствата, в които се отглеждат.

Птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците обаче, не представляват опасност за човешкото здраве.

 „Птичият грип може да доведе до фалит на целия бранш Птицевъдство, в който се отглеждат кокошки-носачки и се произвеждат яйца. Към настоящия момент избитите птици са вече над 1,5 млн. броя, което ни прави първи в черната статистика на ЕС. В България отговорността е на всеки един по веригата, зает в сектор Птицевъдство, като започнем от фермерите и стигнем до най-високо ниво на административно управление – МЗХ и БАБХ. Производителите на яйца и птиче месо са изпълнили най-високите критерии в областта на биосигурността на фермите си, като са вложили в това много инвестиции“, коментира изпълнителният директор на АЗПБ Живко Живков.

От АЗПБ настояват за сериозни мерки в борбата с птичия грип и отговор на най-наболелите въпроси за бранша:

-        Кога ще бъде подготвена стратегия и план за спешна борба с Високопатогенната инфлуенца по птиците?

-        Провежда ли се контрол, какви са резултатите и какво сочи анализът по отношение на обектите за отглеждане на патици?

-        Има ли отделен ресурс за ловните и горските стопанства за борба с птичия грип сред дивата популация?

-        Подготвя ли се стратегия за ваксинация на стадата и какви стъпки включва тя?

 

„Инфлуенцата по птиците е поредната криза, пред която са изправени производителите на яйца и птиче месо. Голяма част от бранша изнася продукцията си и има положително търговско салдо. През последната година обаче много от производителите загубиха пазарите си у нас и в чужбина под натиска на прекомерния внос на продукти от Украйна. Птичият грип може да ликвидира голяма част от стопанствата и те да не могат да се възстановят и да възвърнат пазарните си позиции“, каза Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

АЗПБ настоява за бързи и навременни отговори и действия от страна на администрацията в държавата, за да бъде спасен един бранш от животновъдството!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.