1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. БАБХ призовава за спазването на всички определени от закона мерки, свързани с АЧС

БАБХ призовава за спазването на всички определени от закона мерки, свързани с АЧС

Регламентът и контролът при загробването на животни минава през епизоотичните комисии, кметовете и кметските наместници

Във връзка с подадени сигнали за изхвърляне на отпадъци от свинско месо на нерегламентирани места, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомня, че съгласно чл. 133, ал.2, т. 5 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, кметовете и кметските наместници следва да организират обезвреждането на странични животински продукти. В определените от закона мерки е включено предпазването на околната среда от разпространение на зарази по животните и хората. Регламентът и контролът при загробването на животни минава през епизоотичните комисии, кметовете и кметските наместници, които определят местата за обезвреждане на страничните животински продукти. 

Българска агенция по безопасност на храните извършва проверки, относно  изпълнението на прилаганите мерки за ограничаване разпространението на aфриканската чума по свинете.

Всички експерти на БАБХ в страната са в постоянна комуникация с областните епизоотични комисии с цел прилагане на превантивни мерки за недопускане на зарази, вследствие на нерегламентирано унищожаване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.