1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Биосигурността в земеделските стопанства - достатъчна ли е обществената информираност по темата ?

Биосигурността в земеделските стопанства - достатъчна ли е обществената информираност по темата ?

Анкета изследва нагласите на земеделските стопани

Срещат ли земеделските стопани затруднение при изпълнение на изискванията, наложени от националното законодателство при отглеждане на селскостопански животни и ако да – какви са причините за това? Достатъчна ли е обществената информираност по темата?

На тези и още въпроси се опитва да отговори Фондация Смарт Агростарт в рамките на проектa „Заедно за българското село“. Организацията представя публично анкета с въпроси, свързани с биосигурността в животновъдните стопанства ТУК.

Темата е особено актуална на фона на проблемите, с които се сблъсква родното животновъдство през последните години. Въпреки, че се взимат мерки от различно естество, одобрявани или не от земеделските стопани и обществеността, липсва широк дебат по актуалните въпроси, свързани с превенцията на заболяванията по животните.

В последните месеци администрацията полага усилия да компенсира пострадалите стопанства чрез различни мерки, най-вече от Програма за развитие на селските райони. Предвижда се отварянето на прием по така актуалната инвестиционна подмярка 4.1, насочен само и единствено към животновъдите. Ще бъде стартирана и изцяло нова мярка 5, насочена към биосигурността в животновъдните стопанства.

Отварянето на дискусия по темата има за цел да даде насоки за пропуските и неяснотите във водените политики и да допринесе за по ефективно прилагане на взиманите мерки.

Проект „Заедно за българското село!“е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Оперативна програма „Добро управление“.

Анкетата може да откриете на следния линк: https://smartagro.bg/survey/biosigurnost-v-zhivotnovadnite-stopanstva/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.