1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. "Бягане за животните" за пета поредна година в София

"Бягане за животните" за пета поредна година в София

Клетка с атрактивна инсталация ще насочи вниманието към спешната необходимост от ревизия на европейското законодателство за животните

Благотворителното спортно събитие "Бягане за животните" се провежда от сдружение КАЖИ всяка първа неделя на октомври, от пет години насам. Повод за него са Световният ден на животните 04-ти октомври и Денят на селскостопанските животни 02-ри октомври.

Тази година, петкилометровото бягане ще се проведе на 01-ви октомври (неделя), в Борисовата градина, до езерото "Ариана", в София. Повече от 200 участници са се записали в сайта на събитието до момента. Участието е безплатно. В деня на бягането, регистрацията ще започне в 9:30 ч., а стартът ще бъде даден в 11 ч. 

"Бягане за животните" няма възрастови или видови ограничения. Всички любители на животните и техните любимци са добре дошли. 

Организаторите споделят, че е наистина очарователно да се видят на събитието толкова много и различни домашни любимци, но би било добре да се вземат предвид специфичните индивидуални и видови особености на животните и да се помисли дали те биха се чувствали добре на непознато, шумно и многолюдно място. През предишни години, събитието е било посетено от  разнообразни и симпатични: хамстери, зайчета, чинчили, фретки, котета и разбира се кучета. 

Предвидени са грамоти и награди за финалистите: 3 мъже, 3 жени, 3 деца под 14. г. За най-малките посетители ще има безплатно рисуване на личица, с безопасни бои. А за животинските приятели - вкусни лакомства.  

Две са кампаниите, за които тази година "Бягането за животните" ще търси подкрепа и ще популяризира. Те касаят съдбата на милиони животни в индустриалното животновъдство.

  • Клетка с атрактивна инсталация ще насочи вниманието към спешната необходимост от ревизия на европейското законодателство за хуманно отношение към животните. Отдавна подготвена промяна, обещана от Комисията още преди две години и която би могла да спаси милиони животни от страдание и смърт. Участници и посетители на събитието, заедно със случайни граждани, ще могат бързо и лесно да изпратят послания към председателя на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен с призив, промените в законодателството за хуманното отношение към животните да се добавят в приоритетите на Европейския Парламент, до края на мандата му. Подобни кампании се провеждат в момента едновременно във всички страни от ЕС.
     
  • Кампанията на КАЖИ "Наука без опитни животни" и по-конкретно организирането на първата в България "Конференция за иновации в образованието - наука без опитни животни" на 20 и 21 октомври, в София, която цели да бъдат популяризирани алтернативни научни и образователни методи, заместващи опитните животни. Всички дарения от "Бягане за животните" ще подпомогнат организирането на Конференцията. Тя е важна, защото за първи път в България известни учени от страната и чужбина ще споделят опит за успешните алтернативи без опитни животни и ще покажат, че образованието и науката могат да се развиват без да се причинява страдание на невинни същества.  

Близо 20 доброволци ще осигурят безпроблемното протичане на състезанието. Повече информация за бягането и регистрацията за него може да намерите на сайта https://run4animals.caai.bg/ .

КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията) е организация за защита на животните. Кампаниите на КАЖИ са насочени към: законодателни промени за забрана на фермите за ценни кожи у нас, прекратяване на клетъчното отглеждане на кокошки за яйца; забрана на насилственото угояване на патици за втлъстен дроб наричано още "гушене"; премахване на опитните животни от сферата на образованието и науката, насърчаване на растителното хранене и др., На ниво ЕС, КАЖИ работи за спешни промени в законодателството за хуманно отношение към животните, касаещи: забраната на фермите за кожи и продукти от тях; забрана на някои от най-жестоките клетъчни съоръжения в индустриалното животновъдство; стратегия за прекратяване на опитите върху животни; забрана на изпитването на химикали върху животни, за козметични цели; забрана за умъртвяването на новоизлюпени пилета и патета, основано на пола, за определянето на еврокомисар по хуманното отношение към животните и др.

####

Покана за медиите: Отправяме покана към всички медии за отразяване на събитието на място. Ще има възможност и за интервюта. Събирането и регистрацията е от 9:30 до 10:50 ч. на 1 октомври (неделя) до езерото "Ариана". Бягането започва в 11:00 до 12:00 ч. Награждаването ще бъде извършено между 12:10 - 12:45. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.