1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Да се съкрати транспорта на живи животни

Да се съкрати транспорта на живи животни

В позицията се посочват някои конкретни мерки

За по-кратки транспорт на живи животни настояват редица държави от Европейския съюз. На срещата на аграрните министри в Брюксел те представиха своята позиция.
 
Инициативата е под егидата на Германия, а към нея са се включили Белгия, Дания, Нидерландия и Швеция. От името на петте страни германският министър на селското стопанство Джем Йоздемир изтъкна, че населението на Европа вече не иска да вижда кадри с мъртви или ранени животни, пострадали по време на дългия превоз. Затова петимата министри настояват Европейската комисия да преработи правилата за животновъдството, с оглед по-добра защита на животните.
 
В позицията се посочват някои конкретни мерки: Определяне на конкретен брой животни в едно транспортно средство, по-добра защита на телета, които още не са отбити, както и забрана за някои видове превоз.
Към днешна дата превозът на свине в специално оборудвани превозни средства може да продължи до 24 часа, стига животните да имат непрекъснат достъп до вода. При говедата, овцете и козите максималната продължителност на транспорта е 28 часа, като има задължителна едночасова почивка за водопой.
 
Според някои екологични организации инициативата на петте държави не е достатъчно амбициозна. В декларация на "4 лапи" се казва, че износът на живи животни от Европейския съюз, както и транспортът им в рамките на съюза често водят до сериозни нарушения на правата на животните. Затова природозащитниците настояват износът извън ЕС да бъде забранен, без да се предвиждат изключения. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.