1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Дания компенсира стопаните с до 2,5 млрд. евро

Дания компенсира стопаните с до 2,5 млрд. евро

Целта е да се предотврати разпространяването на коронавируса

Между 2 и 2.5 милиарда евро ще предостави Дания за обезщетение на стопаните, чийто норки бяха принудително умъртвени. Целта е да се предотврати разпространяването на коронавируса. 
 
От съобщението на правителството става ясно, че сумата е била уточнена след преговори между кабинета и парламента. С тези средства ще бъдат компенсирани не само загубите, понесени от фермерите, но и пропуснатите ползи през следващите няколко години.
 
Най-голямата част от сумата ще бъде изплатена за преките обезщетения. За тях са предвидени до 1 милиард и 600 милиона евро. Други 550 са за компенсации за пропуснатите ползи, а с 330 милиона ще бъде заплатено разрушаването на стопанства, които трайно ще прекратят дейността си. Според земеделското министерство решението е добро за всички засегнати страни. Ведомството защити размера на средствата с аргумента, че със затварянето на производството стопаните са дали голям принос за опазване на общественото здраве в страната. Затова те заслужават подобаваща компенсация, изтъкват от министерството.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.