1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. До 2031 г. консумацията на месо в ЕС пада с 2%

До 2031 г. консумацията на месо в ЕС пада с 2%

Заради промяна в мисленето на потребителите ще има спад както при производството, така и при консумацията

Устойчивост при производството и консумацията на месо. През следващото десетилетие тази тема ще играе все по-важна роля за селското стопанство в Европейския съюз, се казва в актуалната дългосрочна прогноза на Комисията в Брюксел.
 
Заради промяна в мисленето на потребителите ще има спад както при производството, така и при консумацията, смятат експертите. Очаква се до 2031 година потреблението да намалее с около 800 хиляди тона, или с 2 процента до 37 милиона тона. За същия период консумацията на глава от населението ще спадне с 800 грама до 67 килограма на година.
В резултат на това развитие ще се свие и производството в държавите членки. След 10 години то ще бъде в размер на 42 милиона тона, т.е. с 4 на сто по-малко, отколкото сега. С прилагането на иновативни технологии и промени в селскостопанската практика производството ща стане по-ефективно и по-екологично, прогнозират от Комисията.
 
Притесненията на потребителите относно околната среда и климатичните промени ще доведат дотам, че стопаните ще обръщат повече внимание на производствения процес, а търговците – на произхода на месото. Други фактори, които ще допринесат за промяна на хранителните навици, са въпросите за здравословното хранене, както и удобствата при готвене, за които ще са нужни повече преработени месни продукти и полуфабрикати.
За следващите 10 години Брюксел не очаква лабораторното месо да се превърне в конкуренция за обикновеното, тъй като все още има проблеми относно цената, а и потребителите не са готови да го приемат. На по-голямо внимание ще се радват обаче алтернативните продукти на растителна основа.
 
Най-печелившият сектор ще бъде птицевъдният, смятат от Комисията. Консумацията на пилешко ще се увеличи с 1,3 до 24,8 килограма на човек, а производството ще нарасне с 4% до малко над 14 милиона тона. При агнешкото се очаква ръст от 100 грама до килограм и половина на глава от населението, което се обяснява с промяна в навиците, търсене на алтернативи и миграцията. В същото време спад ще има при свинското месо. Потреблението ще намалее с килограм и половина до 32 килограма на човек, а в резултат производството ще се свие с 8 на сто до 21,5 милиона тона. Подобна е прогнозата и за говеждото. Там производството ще падне също с 8 процента до 6,6 милиона тона, а при консумацията ще има минус от 700 грама до 9,7 килограма. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.