1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕК регистрира „Прекратяване на ерата на клането“

ЕК регистрира „Прекратяване на ерата на клането“

Оганизаторите разполагат с шест месеца, за да започнат събирането на подписи

Европейската комисия реши да регистрира Гражданска инициатива, озаглавена "Прекратяване на ерата на клането". Организаторите призовават Комисията да изключи животновъдството от дейности, които отговарят на условията за земеделски субсидии, и да включи етични и екологични алтернативи като клетъчно отглеждане и растителни протеини. 
 
Те също така искат да се въведат стимули за производство и продажба на растителни и клетъчни селскостопански продукти. След регистрация организаторите разполагат с шест месеца, за да започнат събирането на подписи. Ако Европейска гражданска инициатива получи един милион изявления за подкрепа в рамките на една година от най-малко седем различни държави членки, Брюксел ще трябва да реагира, като може да реши дали да продължи искането или не и ще бъде задължена да обясни мотивите му.
 
Зад гражданската инициатива стоят няколко предимно италиански природозащитни и фермерски организации, които смята животновъдството за най-големият замърсител на околната среда. Според тях 51% от парниковите газове, които изхвърляме в атмосферата, са причинени пряко от консумацията на месо и твърдят, че етичните алтернативи, които те предлагат, се произвеждат с 99 на сто по-малко емисии. Технологиите, лансирани от организаторите на инициативата, са "култивирано месо" и "месо от зеленчуци". При първата месото се "произвежда" в лаборатория от истински животински клетъчен материал, докато при втората крайният продукт се прави изцяло на растителна основа. 
 
Ултимативната цел на инициаторите е премахването и криминализирането на всички форми на експлоатацията на животни. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.