1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. ЕК създаде специална група за наблюдение на свиневъдния сектор

ЕК създаде специална група за наблюдение на свиневъдния сектор

От няколко месеца секторът е изправен пред сериозни затруднения вследствие на комбинацията от редица негативни фактори

Европейският съюз е вторият по големина производител на свинско месо в света и най-големият износител. Тъй като секторът е изправен пред няколко предизвикателства, Европейската комисия създаде специална група за отразяване на свинското месо, за да прегледа всички аспекти на сектора и за да гарантира неговата устойчивост от гледна точка на социално-икономическата, екологична, климатична, здравето на животните и хуманното отношение към тях.
 
От няколко месеца секторът е изправен пред сериозни затруднения вследствие на комбинацията от редица негативни фактори. Това са санитарни ограничения, засягащи домашното потребление в контекста на пандемията, забавяне на износа за Китай, по-нататъшно разпространение на африканската чума и увеличаване на разходите за вложени средства. Руската инвазия в Украйна има допълнително въздействие върху сектора, като се има предвид нуждата му от фуражи и необходимостта от намиране на други пазари за европейския износ на свинско месо.
 
Укрепването на социално-икономическата устойчивост на сектора, особено по отношение на вносните растителни протеини, е необходимо повече от всякога. Това изисква задълбочено обмисляне, тъй като настоящите трудности надхвърлят сезонните колебания. 
 
Подпомогната от земеделския отдел на Европейската комисия, Европейската група за отразяване на свинското месо приема формата на съвместни срещи на Групата за граждански диалог за животински продукти, събираща заинтересовани страни, и на Експертната група на Комитета за обща организация на селското стопанство Пазари, в която членуват национални експерти от всички държави.
 
В допълнение към тази начална среща до края на годината са планирани още пет срещи. Всяка от тях ще бъде посветена на конкретна тема, като докладите от всяко съвещание ще включват не само мненията, изразени от ораторите, но и външните приноси, получени по имейл. Първата такава среща ще бъде на 6 април. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.