1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Европарламентът търси нови стандарти за превоз на храни и животни

Европарламентът търси нови стандарти за превоз на храни и животни

Автомобилните производители вече са подготвили технологичния отговор на тези изисквания

Износът на български храни и живи животни е нараснал с 56.8% за 9-те месеца на 2019-та година, сочат предварителните данни на НСИ за търговията с трети страни. Родните производители и стопани са изнесли продукция за над 1,719 млрд. лв., спрямо 1,096 млрд. за същия период на 2018 г. Стойността на внесената продукция също се е увеличила значително, но не успява да преобърне тенденцията за непрекъснат ръст на положителното търговско салдо при тази група от стоки – от 406.4 млн. лв. за 2018-та до 641.4 млн. за миналата година. Това е секторът с най-висока абсолютна стойност на положително салдо сред наблюдаваните от националната статистика, което показва и нарастващото му значение в експортната листа на България.

На този фон продължават дебатите в Европейския парламент за защита на животните при транспортиране и за еднакво прилагане на правилата от държавите-членки. Налагат се строги изисквания към превоза на храни и зърно, за да се гарантира годността и състоянието им за безопасна консумация от потребителите. Дългосрочните пътувания се определят като потенциално рискови, поради по-продължителното излагане на различни условия и фактори - температура, влажност, вентилация, вибрации, шум и други. Това влияе пряко върху производителността и рентабилността, чрез промени в телесното тегло на животните, загуба на течности или промени в качеството на продуктите. Затова и депутатите настояват за нова стратегия за хуманно отношение към животните 2020-2024 и за внедряване на системи за проследяване на местоположението и продължителността на пътуванията на камионите, както и цикъл за обратна връзка в реално време между точките на заминаване и пристигане.

Автомобилните производители вече са подготвили технологичния отговор на тези изисквания. Водеща фирма в сектора предлага на всеки земеделски производител персонализирани решения спрямо конкретни нужди за капацитет и лекота. Независимо дали той трябва да транспортира хуманно и безопасно добитък или зърно в отдалечени райони, икономичните и чисти двигатели на шведския производител на метан (CNG) ще му дадат възможност да посрещне търсенето на пазара. Конструктивно камионите са разработени така, че да са удобни както за дълги разстояния, така и за маневриране в тесни пространства. Родните земеделци и транспортни фирми ще могат да ги видят и изпробват в тест драйв през февруари по време на Осмата национална среща на земеделските производители в България (5-7 Февруари 2020 г. х-л Адмирал, к-к Златни пясъци), както и на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което ще се проведе от 11 до 15 май 2020 г. на Летище Стара Загора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.