1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Филипините са в извънредно положение

Филипините са в извънредно положение

Първият случай на заболяването в страната беше регистриран през август 2019 година

Извънредно положение заради aфриканската чума по свинете за цялата страна обяви с декрет филипинският президент Родриго Роа Дутерте. От земеделското министерство в Манила съобщават, че по този начин регионалните власти се задължават да си сътрудничат при борбата срещу заразата. Освен това с декрета се освобождават средства от регионалните фондове за бедствия и аварии, с които да се финансират мерки за биосигурност и за възстановяване на свиневъдния сектор.
 
По думите на земеделския министър средствата от специалните антикризисни фондове са единствената възможност за справяне с aфриканската чума. С тези пари ще се организират контролни пунктове за биосигурност по пътищата, а на служителите на контролните органи ще бъде раздадено необходимото оборудване. Ще има национална информационна кампания по проблемите с АЧС, ще бъде изградена и система за мониторинг и ранно предупреждаване.
 
Първият случай на заболяването на Филипините беше регистриран през август 2019 година. От тогава болестта се е разпространила в 46 от 81 провинции, а принудително умъртвените свине наброяват вече повече от 3 милиона.
 
Въпреки досегашните усилия на ветеринарните власти, заразата все още не е под контрол. Редовно има нови огнища, които доведоха дотам, че през първото тримесечие на тази година производството на свинско месо е с 25% под миналогодишното. Заради слабото предлагане цените на свинското се покачиха значително, а за да спре тази тенденция правителството смята да засили вноса. Първоначалният му план беше да импортира 400 000 тона при силно занижено вносно мито, но той срещна отпора на фермери и политици. Затова сега ще бъдат внесени само 250 000 тона, като митническите такси ще бъдат между 10 и 15%. Внос над тези 250 000 тона ще се обмитява с 25 на сто. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.