1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Гласувайте за животните на Евроизборите на 9 юни

Гласувайте за животните на Евроизборите на 9 юни

До момента над 500 кандидати за евродепутати от ЕС са поели ангажимент за животните

Кампанията „Гласувайте за животните“ (Vote for Animals), стартирана от Еврогрупата за животните, част от която е и българското сдружение КАЖИ, има за цел да насърчи бъдещите членове на Европейския парламент да дадат обещание, че ще продължат работата по Законодателството на ЕС относно хуманното отношение към животните.

На платформата citizens.caai.bg граждани могат да призоват кандидатите за представители в Европарламента да поемат 10 обещания, свързани с благосъстоянието на животните, чрез които ако бъдат изпълнени, ще бъде прекратено страданието на милиарди животни. На сайта може да се види и кои кандидати вече са поели такъв ангажимент.

До момента над 500 кандидати за евродепутати от ЕС са поели ангажимент за животните. Въпреки, че кампанията стартира в България само преди дни, сред подписалите вече има и български кандидати.

Част от исканията в ангажиментите на „Гласувайте за животните“ са да се види напредък по популярните в България европейски граждански инициативи “Край на клетките”, “Козметика без жестокост” и “Европа без кожи” (ЕГИ). Само тези три инициативи успешно събраха по над 1 милион валидни подписи от граждани на ЕС и бяха подкрепени от стотици хиляди хора в нашата страна.

Ангажиментите включват мерки по още 3 успешни европейски граждански инициативи, касаещи вивисекцията, рязането на перки на акули и защита на пчелите. Всяка от тях е събрала по над един милион подписа в ЕС. Инициативите отразяват широката загриженост на европейските граждани за хуманното отношение към животните. Резултатите от социологически проучвания на европейско и национално ниво потвърждават това.

Общо 6 от 10-те инициативи на граждани на ЕС, успешно събрали над един милион подписи, са свързани със законодателни промени за животните.Резултатите от проучването на “Евробарометър” сред гражданите на ЕС, както и проучване на агенция “Сова Харис” още веднъж потвърждават, че европейците са силно загрижени за благосъстоянието на животните.

“През последните години на европейско ниво започна работа по нормативни промени, които могат да предотвратят страданието на милиарди животни. Беше положен огромен труд от страна на политици, експерти, организации, активисти и доброволци. Ние искаме тези промени да се случат и възможно най-скоро да помогнем на страдащите животни. Ето защо е толкова важно кандидатите за евродепутати да бъдат призовани да продължат тези инициативи. Така те ще покажат и своята лична етична позиция.” коментира Петя Алтимирска от КАЖИ.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.