1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ирландските свиневъди настояват за по-високи цени

Ирландските свиневъди настояват за по-високи цени

Акцията се проведе в столицата Дъблин

Брекзит и пандемията от Ковид-19 поставят ирландските свиневъди пред все по-големи предизвикателства. За да постигнат по-високи изкупни цени, мнозина от тях излязоха на протест.
 
Акцията се проведе в столицата Дъблин, където фермерите блокираха за кратко достъпите до няколко от най-големите супермаркети, за да обърнат внимание на проблемите, с които се сблъскват. 
Според изчисленията на Ирландския земеделски съюз всеки стопанин губи по 35 евро на животно, предадено в кланиците. За повечето от тях ситуацията става все по-нетърпима, затова те поискаха незабавно вдигане на цените. В противен случай в най-скоро време много ферми ще фалират и на пазара няма да се продава ирландско свинско, предупредиха протестиращите.
Кризата е породена от нарасналите производствени разходи, най-вече за фуража, без това да е отчетено от страна на преработвателите. Така, вместо да печелят от своя труд, свиневъдите само губят, и то средно по хиляда евро на седмица, изчисляват от браншовата организация. Затова стопаните отправиха призив за спешни мерки, както към кланиците и търговците, така и към обществото и земеделското министерство. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.