1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Изложението в Разлог – празник на мерака в животновъдството

Изложението в Разлог – празник на мерака в животновъдството

Организатор на събитието е Сдружението за коневъдство и конен спорт ДВАЛ, с подкрепата на община Разлог

В последната събота и неделя на топлия октомври Разлог се превърна в истински празник на животновъдството. Изложение на птици, овце и кози, изложба на най-верния приятел на животновъдите – българското овчарско куче. Черешката на тортата – състезание между коне тежковози, което събра стотици посетители в малкото градче. Най-добрите, разбира се, си тръгнаха с отличия.

След 2 години прекъсване – заради ковид пандемията, животновъдното изложение в Разлог вече е хубава традиция. Организатор на събитието е Сдружението за коневъдство и конен спорт ДВАЛ, с подкрепата на община Разлог. Вдъхновител и главен организатор е Костадин Коцаков, познат в Разлог и околността като Динко Катев.

„Целта на изложението е да видим едни красиви и добре гледани животни. Радостно е, че идват стопани от цялата страна. Тази година имаме посещение и от Северна Македония. Моята амбиция е догодина изложението в Разлог вече да има международен характер“, казва Динко Катев.

Местните хора изпитват истинска страст към отглеждането на животни – птици, овце, кози, кучета и коне. И въпреки сегашните кризи, меракът по хубавите животни, изглежда е вечен. И се предава от поколение на поколение.

разлог-изложение

„Тези хора нямат нужда от допълнителна мотивация. Тях ги движи меракът по отглеждането на хубави животни. А работата на общината е да ги подкрепя“, казва временно изпълняващият длъжността кмет на община Разлог Венцислав Гърменов.

При дългокосместите кози Ангел Димитров от с. Калугерово, Пазарджишко спечели 6 първи места. Той за първи път участва в изложението и с голям мерак е докарал своите животни в Разлог. Признава, че интересът към породата съвсем естествено идва от интереса към кукерството.

кози-калугерово

Призовете при овцете грабна Станислав Вайсилов, животновъд от Ихтиман. Той спечели и в категорията „Развъдник“ - при българското овчарско куче.

„Няма ли в стадото българско овчарско куче, хищниците ликвидират селскостопанските животни. Това е традиция от векове и е хубаво, че днес интересът към породата се възражда“, казва Георги Илиев от Обединени киноложки клубове в България.

Състезанието по надтегляне между конете тежковози се превърна в истинско шоу за стотиците почитатели на този спорт. „Това състезание започна да се провежда още през 1993 година, а от 10 години го правим точно на това място“, разказва младата председателка на Сдружение ДВАЛ Мария Манзурова. „Местните хора гледат тези животни от векове – най-вече за красота и за удоволствие. Това винаги е било скъпо удоволствие, но когато има мерак, нищо не може да му се опре“, усмихва се 20-годишната Мария.

В първата категория коне до 500 килограма купата заслужено грабна кон Вихър на Денис Фотенлиев. Впрягът, с който се пребори тежковозът, беше над 4 пъти по-голям от теглото му – шейна с общ товар 2 115 килограма.

тежковоз

Кобилата Снежа на Марин Маринов пребори конкуренцията в категория до 700 кг. Конят Буран, собственост на Юсеин Караюсеинов, спечели златото при коне до 800 кг, а кобилата Марая - на Ценко Влаховски е победител в най-тежката категория до 900 кг.

„Вижте с каква страст тези хора отглеждат животни, с какъв мерак участват в изложението и се състезават във всички категории – горди и уверени, че показват животни от най-висока класа. Значи има надежда за българското животновъдство, въпреки всичко“, казва доц. Атанас Вучков, преподавател в Аграрен университет – Пловдив, председател на журито в категориите овце и кози.

И следващата година Разлог, сгушен в пазвите на три планини – Рила, Пирин и Родопите, отново ще се превърне в празник на животновъдството, в празник на мерака по добре гледаната стока. Защото съмнение няма – най-важен е меракът.

Репортаж на Анета Божидарова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.