1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Как дивите животни оказват негативно въздействие върху животновъдството

Как дивите животни оказват негативно въздействие върху животновъдството

Все повече конфликти с големите хищници

30 години след приемането на Директивата за местообитанията в Европейския съюз, някои популации от едри хищни видове причиняват засилени конфликти, които се изострят от предизвикателни правни рамки. Това се казва в общо изявление на Копа и Коджека, заедно с Организацията на европейските собственици на земя, Европейския съвет на младите фермери и Федерацията на ловните асоциации в ЕС.
 
В много случаи правното тълкуване на "строгата закрила" предотвратява прилагането на активно управление на вида, което би могло да помогне за намаляване на сериозните конфликти с добитъка, хората и богатите на биоразнообразие ландшафти. Тези конфликти допълват съществуващия натиск върху интересите за препитание на селските райони.
 
Според авторите на декларацията "Ръководство на Европейската комисия относно стриктната защита на животински видове съгласно Директивата за местообитанията" не успява да предостави ясни насоки и разяснения относно управлението на строго защитени видове в светлината на увеличаването на популациите на големи хищници и нарастващия брой конфликти. Освен това някои популации вече не изискват строга защита, тъй като вече не се считат за застрашени или уязвими. Въпреки това, тези популации остават изброени като строго защитени.
 
Като един от най-сериозните проблеми подписалите изявлението посочват конфликтите с добитъка. С увеличаването на големите хищници се увеличава страхът и нападенията върху добитъка, а в някои случаи и върху хората от мечки. Кучета, овце, едър рогат добитък и дори понитата стават жертви на атаки, като в някои случаи нараняванията водят и до смърт. Така например през 2020 година във Франция вълци са убили близо 10 хиляди животни, главно овце, докато испанските смъртни случаи през същата година възлизат на над 5000.
 
Наред с това разходите за обезщетение възлизат на над 28,5 милиона евро годишно за щети на животни и имущество. От създаването си през 1992 г., програмата LIFE е отпуснала над 88 милиона евро за проекти, включващи предотвратяване и смекчаване на щетите, причинени от едри месоядни животни, а още 36 милиона евро в момента се инвестират в текущи проекти. Но не само паричните разходи засягат земеделските стопани, а психологическата цена, при която прехраната на фермерите е постоянно под заплаха. Непрекъснато нарастващите нападения върху препитанието на фермерите представляват сериозен риск за бъдещето на селското стопанство в някои от най-застрашените региони на Европа, особено в планинските общности, се изтъква в изявлението. 
 
Превод: Алеко Дянков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.