1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Как върви работата по създаването на ваксина срещу АЧС?

Как върви работата по създаването на ваксина срещу АЧС?

Продължава работата по създаването на ваксина срещу африканската чума по свинете. Научни колективи и държави с високи възможности влагат много средства за изработването на ваксина срещу вируса. Успехът им до този момент обаче, е променлив. 

Вирусът на Африканската чума по свинете е специален и за това е отделен в отделно семейство, обясни директорът на Център за оценка на риска по хранителната верига - проф. Георги Георгиев.

За него Международният комитет за таксономия и номенклатура на вирусите е отделила цяло семейство с един род и с един член. Защото този вирус, както казва българският народ, нито се води, нито се кара. Причината за това е, че той е имуносупресивен. Блокира имунната система и се развива в организма на заболелите животни без да се образуват антитела. И до ден днешен в България Националната референтна лаборатория не е установила антитела, въпреки че втора година имаме чума по прасетата“, обясни проф. Георгиев.

Все още се знае малко за имунитета и устойчивостта спрямо този вирус.

Вирусно неутрализиращите антитела, които се образуват са в малки количества. Не са в състояние да предотвратят инфекцията. Защитата от вируса не се дължи на вирус-неутрализация. Защитата от вируса би трябвало да се търси в някакви други механизми на противовирусно действие от страна на организма. За сега такива няма, тъй като всички прасета са чуствителни на инфекцията. Явно протективната сила на една бъдеща разработена ваксина би трябвало да почива на коренно различни механизми, което изисква нестандартен подход при изготвянето на някаква ваксина. “

По думите на професора дивата природа е източник на нови вирусни видове. Годишно по света се откриват над 250 нови вида. Някои вируси се изменят и преодоляват междувидовата бариера. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.