1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Полша удължи срока за отстрел на глигани

Полша удължи срока за отстрел на глигани

За всеки отстрелян глиган ловците получават премия от 70 евро за мъжко и 150 евро за женско животно

В опитите си да овладее епидемията от африканска чума по свинете полските власти удължиха срока за отстрел на глигани. Сега ловът е разрешен до 15-ти, вместо до 1 февруари, а ловните дружинки в страната бяха призовани да отстрелят максимален брой диви свине. Междувременно американското земеделско министерство съобщава за пробив при търсенето на ваксина срещу заболяването.
 
През ноември миналата година във Любушкото войводство, близо до границата с Германия, бяха открити първите диви свине, заразени с вируса. Последният такъв случай е от 21 януари, когато ловци намериха трупа на глиган само на 12 километра от граничната бразда. От опасения, че болестта ще се прехвърли на германска територия, провинциите Бранденбург и Саксония започнаха изграждането на заграждения, дълги близо 200 километра.
 
 
wildpig
По официални данни на полските ветеринарни власти до момента във войводството са убити 1214 диви свине, но нито едно животно не е било заразено. За всеки отстрелян глиган ловците получават премия от 70 евро за мъжко и 150 евро за женско животно.
 
Междувременно американското земеделско министерство и научните среди съобщават за значителен пробив при търсенето на ваксина срещу заболяването. Експерименталното вещество е изолирано от генетично променен по-ранен щам на вируса и показва 100-процентна ефективност при домашни свине. "Новата ваксина е много обещаваща и предлага пълна защита срещу щама, който предизвиква епидемията в Азия и Европа, но все още сме далеч от пускането й на пазара. Това ще отнеме още няколко години", се казва в изявление на агроведомството във Вашингтон.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.