1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Взети са мерки за неразпространение на АЧС в Гърция

Взети са мерки за неразпространение на АЧС в Гърция

Гърция е 12-тата държава в Европейския съюз с африканска чума

Властите в Гърция са предприели редица мерки, с които да спрат разпространението на африканската чума по свинете. Преди дни заболяването достигна и Гърция. От съобщение на земеделското министерство в Атина става ясно, че наличието на вируса е регистрирано в малка свинеферма, недалеч от границата с България и Северна Македония.

В радиус от 3 километра около засегнатата ферма са умъртвени всички налични свине, а в очертаната 10-километрова зона за сигурност е въведена строга забрана за транспорт на живи животни и месо. Тя ще важи докато се направят тестове в стопанствата, намиращи се в зоната. Освен това властите забраниха продажбите на свинско месо от региона около Серес.

Гърция е 12-тата държава в Европейския съюз с африканска чума. В три от страните – Белгия, Естония и Унгария – са заразени само диви свине, а Чехия е единствената, възвърнала си статута на свободна от болестта.

Наскоро Американското дружество за микробиология съобщи, че разработва експериментална ваксина, която е по-ефективна от всички досегашни подобни опити. В статия, публикувана в края на миналия месец в научно списание, учените от Центъра по заразни болести по животните към агроведомството във Вашингтон, се твърди, че учените са премахнали един определен ген от вирусния щам. Така вирусът е отслабнал и с него са ваксинирани няколко свине. В рамките на инкубационния период от 28 дни нито едно животно не е показало клинични симптоми и не е било способно да разпространи болестта. Според учените до създаването на наистина действаща ваксина ще минат още няколко години.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.