1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Китай внася 900 живи свине от Дания за първи път от началото на епидемията

Китай внася 900 живи свине от Дания за първи път от началото на епидемията

Фермерите в Народната република започват възстановяване на поголовието

900 живи свине за разплод внесе Китай от Дания, става ясно от съобщение на земеделското министерство в Пекин. Това е първият такъв импорт от избухването на епидемията от aфриканска чума.

Когато през миналата година бяха регистрирани първите случаи на заболяването, Народната република прекрати вноса на живи свине от цял свят. За тези вече 14 месеца броят на отглежданите в Китай животни намаля наполовина, тъй като няколко милиона свине трябваше да бъдат умъртвени.

Търсенето на животни за разплод падна почти до нулата, понеже стопаните, особено в големите ферми, бяха заети с мерки за биосигурност и почистване на оборите. В същото време властите вдигнаха много високо летвата на изискванията при вноса на живи свине.

След като отмина първата вълна на aфриканската чума, фермерите в Народната република започват възстановяване на поголовието. Първият импорт беше реализиран още в началото на септември, като датските животни пристигнаха с чартърен полет и трябваше да прекарат малко повече от месец в карантина.

Компанията, осъществила покупката, смята да увеличи производството и през следващите две години да отгледа по 10 милиона свине. Към момента в нейните ферми има близо 4 милиона животни. До август 2018-та Китай внасяше по 10 хиляди свине от няколко държави, сред които и Дания, за да подобри генетичния фонд.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.