1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Кльокнер предлага край на транспорта на животни към трети страни

Кльокнер предлага край на транспорта на животни към трети страни

Искането на Берлин е подкрепено и от Нидерландия и Люксембург

За забрана на транспорта на животни към трети страни ще настоява германският министър на земеделието Юлия Кльокнер по време на Аграрния съвет в Люксембург. Последната среща на министрите под португалско председателство се провежда в дните 28-29 юни. 
 
Основният аргумент на Кльокнер е, че държави като Русия и Турция например не спазват изискванията за благосъстоянието на животните. Искането на Берлин е подкрепено и от Нидерландия и Люксембург.
"Защитата на животните не свършва на външната граница на Европейския съюз", каза Кльокнер в навечерието на срещата. Тя ще настоява Аграрният съвет да призове Комисията в Брюксел да разработи общи за целия Съюз правила, които да забраняват превоза на живи животни към трети страни, както с камиони, така и по вода.
 
Други теми, които ще дискутират министрите, също засягат животинския свят. Ще стане дума за по-ефикасен контрол на риболова в открито море, ограничения за използването на вредни за пчелите химикали, както и за евентуална забрана за отглеждането на норки и други такива животни заради тяхната кожа. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.