1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Кои са най-сериозните проблеми пред месодайното животновъдство?

Кои са най-сериозните проблеми пред месодайното животновъдство?

Липсва класификация на трупното месо

„Неясно дефиниране на технологията за отглеждане на пасищно месодайно животновъдство е един от ключовите проблеми, от който произхождат няколко подпроблема“. Това каза Надежда Рангелова, член на Управителния съвет на Браншовата камара на месодайното животновъдство и обясни:

Липса на ясно разграничаване на сектора в много от административните бази. Липса на точни анализи и данни, на които да стъпи последващото планиране. Неправилно разпределение на основния актив в сектора, а именно пасища и субсидии. Неефективна система за администриране на животновъдството – така познатата на всички ВетИС.“

По думите на Надежда Рангелова това е остаряла система, която не отговаря на нуждите на сектора. От браншовата организация искат фермерите да получат достъп до системата.

„Неправомерното разпределяне на пасища е друг проблем. В последно време се говори за виртуални животни и разпределяне на пасища към тях. Това ощетява фермерите, които се борят за изхранването на своите животни. Липсва и система за класификация на трупното месо.“

От браншовата камара отчитат нуждата от Стратегия за месодайното животновъдство, чрез която да бъдат решени най-наболелите проблеми в сектора до 2030 година. Надежда Рангелова обясни, че в страните, в които земеделският сектор е добре развит, подобни стратегически планове се изготвят заедно – от бранша и държавата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.