1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Кораб с хиляди животни е блокиран пред австралийския бряг

Кораб с хиляди животни е блокиран пред австралийския бряг

Екоактивисти настояват говедата и овцете веднага да бъдат свалени на сушата, тъй като са прекарали над 20 дни на борда и са изложени на огромен стрес

Кораб с 14 000 овце и 2 000 говеда на борда е принуден да стои на рейд пред пристанището на австралийския град Пърт и не може да разтовари животните. Причината са нападенията на хусите в Червено море.
 
Корабът "Бахейжа" е отплавал в началото на януари от пристанището на Пърт, но се е завърнал по нареждане на австралийските власти заради продължаващите атаки от страна на екстремисткото ислямистко движение на хусите в Йемен срещу търговски плавателни съдове, които преминават през Червено море.
 
Сега обаче, заради строгите мерки за биосигурност, животните не могат да се върнат на сушата. От западноавстралийското сдружение на животновъдите обясняват, че плавателният съд е бил в чужди води, а преди това е превозвал и други говеда, затова сегашният товар трябва да се третира като чужд. А това изисква животните да прекарат няколко дни в карантина. Да се организира такава за 16 000 животни обаче е трудна задача, признават властите.
 
Екоактивисти настояват говедата и овцете веднага да бъдат свалени на сушата, тъй като са прекарали над 20 дни на борда и са изложени на огромен стрес. В момента в Австралия е лято и температурите през деня често надхвърлят 40 градуса. Природозащинтиците не смятат заобикалянето покрай нос Добра надежда за добра алтернатива, понеже този маршрут е много по-дълъг.
От Австралийския съвет на износителите на добитък са на мнение, че рискът от разтоварването на животните е сравнително малък, тъй като те никъде не са слизали, не са товарени и чужди фуражи и вода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.