1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Крави със специални очила дават повече мляко

Крави със специални очила дават повече мляко

Очилата за виртуална реалност ползва по 20 минути на ден, и то само, когато животните не са на паша

Необикновени методи за увеличаване на млеконадоя на своите крави използва турски фермер. Изет Коджак им слага очила за виртуална реалност и им пуска музика.
 
С очилата стопанинът симулира зелено пасище, на което кравите се чувстват по-добре, отколкото в обора. Допълнителен стимул за животните идва от симфониите на Бетовен и Моцарт.
 
В резултат двете крави, с които е провел тестовете, дават повече мляко. Само за една седмица количеството се е увеличило с 5 литра на животно, а на следващия етап от експеримента Коджак ще проверява дали има подобрение и в качеството на млякото. Той вече е създал контакти с учени в Германия, Русия и Великобритания, за да сподели своя опит. През следващите седмици ще проведе тестове с още три крави.
 
30-годишният фермер живее във вилает Аксарай в централната част на Турция, където отглежда 180 крави. Очилата за виртуална реалност ползва по 20 минути на ден, и то само, когато животните не са на паша. Уредите са купени от Русия, откъдето е и самата идея за тяхното приложение в млекопроизводството. Още преди две години подобни експерименти бяха проведени от аграрното ведомство в Москва.
 
Концепцията среща обаче критика от страна на екоактивисти. Турска природозащитна организация смята, че методът не бива да води дотам кравите да бъдат затворени в клетки, което би нарушило техните права.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.