1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Мадрид ограничава стадата до 725 животни

Мадрид ограничава стадата до 725 животни

Така властите се надяват да предотвратят разпространението на болести по животните

Ограничаване на млечните стада до максимум 725 крави предлага испанското земеделско министерство. Срокът за обсъждане на проекта е до 10 ноември.
Със своя декрет, който трябва да бъде подписан и от краля, мадридското ведомство смята да създаде нови правила за млечното говедовъдство, с които да посрещне предизвикателствата в областите екология, биосигурност, хуманно отношение към животните и здравето на хората. Ограничението до 750 крави ще се отнася за новоизградени стопанства, като допълнително предписание задължава фермерите да спазват отстояние от минимум половин километър спрямо други обори. Така властите се надяват да предотвратят разпространението на болести по животните.
 
В момента средният брой млечни крави в една испанска ферма не надхвърля 65 животни. Въпреки това министерството предлага тези ограничения, защото в страната има инвеститорски намерения за изграждането на мегаферми с по няколко хиляди крави. Начело на съпротивата срещу подобни проекти е природозащитната организация Грийнпийс, която наскоро събра 237 000 подписа в своя подкрепа. 
 
Според екоактивистите подобни стопанства замърсяват водите и имат много големи вредни емисии. В същото време в такива ферми няма гаранция за хуманно отношение към животните, нито пък за качеството на продукцията, посочват от Грийнпийс.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.