1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Недостиг на свинско месо в навечерието на китайската Нова година

Недостиг на свинско месо в навечерието на китайската Нова година

Правителството ще извади 40 000 тона замразено месо от държавния резерв

В навечерието на китайската Нова година страната е заплашена от голям недостиг на свинско месо. Драстично намаленото предлагане доведе до огромен скок на цените. Затова правителството в Пекин търси начин да увеличи производството.

Доскоро Китай беше най-големият производител на свинско месо в света, както и най-големият потребител. Вследствие на африканската чума секторът загуби повече от половината си поголовие, което наложи липсата да се компенсира чрез внос от чужбина.

В дните преди новогодишните празненства властите в Пекин обещават да предприемат нови икономически и политически мерки, за да ускорят възстановяването на бранша. Предвидени са големи субсидии за изграждането на нови свиневъдни стопанства, а на съществуващите се предлагат евтини кредити за попълване на поголовието, както и намаляване на поземлените данъци и такси. Пекин ще задели и пари в подкрепа на семейните ферми, за да им помогне отново да отглеждат прасета.

Скочилите до небесата цени на свинското са важна тема за правителството. Поскъпването е двигател на инфлацията, която през ноември достигна най-високото си ниво от 2012 година насам. Пекин се опасява от недоволството на своите граждани, особено след като държавните ветеринарни служби не доказват способност за справяне с кризата. Затова преди Нова година правителството ще извади 40 000 тона замразено месо от държавния резерв, което ще бъде пуснато на търг.

Преди епидемията близо половината от свинското, произведено в Народната република, беше от малки и средни стопанства, отглеждащи под 500 животни. Много от тях все още не смеят да увеличават стадата си, тъй като се опасяват от нови огнища на болестта, а и нямат необходимите финанси. Ето защо властите са насочили значителни суми за подпомагане на тези ферми.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.