1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нов научен доклад за фермите за кожи потвърждава: Нуждите от хуманно отношение към животните не могат да бъдат задоволени

Нов научен доклад за фермите за кожи потвърждава: Нуждите от хуманно отношение към животните не могат да бъдат задоволени

Натискът за прекратяване на фермите за кожи в ЕС се увеличи значително с успеха на Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) “Европа без ценни кожи”, която събра повече от 1.7 милиона подписа

Докладът потвърждава, че отглеждането на норки, лисици и енотовидни кучета за ценни кожи трябва да бъде забранено в Европейския съюз, тъй като е невъзможно тяхното благосъстояние и биологични нужди да бъдат задоволени. Настоящата ревизия на законодателството за хуманно отношение към животните дава на Европейската комисия конкретната възможност да спре тази жестока практика.

Обновеното издание на доклада “Фактите срещу фермите за кожи (The Case Against Fur Factory Farming): научен преглед на стандартите за хуманно отношение към животните и WelFur”, публикувано днес от Eurogroup for Animals и Respect for Animals, включва най-новите научни доказателства относно хуманното отношение към животните, отглеждани за ценни кожи в Европа. Критична е и оценката към т. нар. “програма за хуманни стандарти”WelFur.

Докладът документира множество пропуски в хуманното отношение към животните, присъщи на фермите за кожи, и подчертава, че настоящата регулаторна рамка за хуманното отношение към животните за ценни кожи е неадекватна. Той също така установява, че нито стандарта WelFur, нито промяната на съществуващите системи, биха могли да предотвратят основните проблеми с хуманното отношение към норките, лисиците и енотовидните кучета, отглеждани във ферми за ценни кожи. Заключението е, че забраната е единственото приложимо решение.

Натискът за прекратяване на фермите за кожи в ЕС се увеличи значително с успеха на Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) “Европа без ценни кожи”, която събра повече от 1.7 милиона подписа за по-малко от 10 месеца. ЕГИ призовава за забрана на фермите за кожи и продажбата на продукти от ценни кожи на европейския пазар.

До края на 2023 г. Европейската комисия ще публикува предложение, насочено към подобряване на законодателството на ЕС за хуманно отношение към животните, за да го приведе в съответствие с най-новите научни данни. Обновеният доклад изтъква научните факти, които показват, че не е възможно хуманно отношение и потребностите на животните във фермите за кожи да бъдат покрити. Следователно забраната за отглеждане на животни за ценни кожи трябва да бъде включена в предложението.

Акцентите в доклада включват:

  • Видовете, отглеждани заради козината им, са по същество диви животни и като такива не са подходящи за живот в плен, особено в малки клетки.
  • Хуманното отношение към норките, лисиците и енотовидните кучета, отглеждани за кожа, е сериозно компрометирано във всички аспекти на петте свободи - основополагащите принципи за хуманно отношение към животните.
  • Няма доказателства, че подобренията в системите за отглеждане, използвани във фермите за кожи, могат да доведат до значителни подобрения в хуманното отношение към отглежданите животни в тях.
  • Нивата на страх, стереотипно поведение, дъвчене на козина/хапане на опашка, физически деформации и репродуктивна недостатъчност/детска смъртност показват, че нуждите на животните във фермите за кожи не се задоволяват.
  • Норките, лисиците и енотовидните кучета е необходимо да получават достъп до специфични ресурси и да изпълняват специфично за видовете поведение, което не е възможно в системите за отглеждане, използвани във фермите за кожи.
  • Програмата за хуманни стандарти WelFur на кожухарската индустрия поддържа сериозните ограничения на съществуващите системи за отглеждане на животните и подкрепя настоящето им отглеждане. Welfur не е в състояние да се справи със значителните проблеми с хуманното отношение към животните, отглеждани за ценни кожи.
  • Въпреки, че стандартите на Welfur се смятат за „най-добрата текуща практика“ във фермите за кожи, това твърдение е подвеждащо, защото то предлага много ниски нива на благосъстояние на животните спрямо очакванията на европейските граждани.

„Учените потвърждават още веднъж, че хуманното отношение към животните и отглеждането на кожи нямат нищо общо. Говорим за диви животни със специфични нужди, които просто не могат да бъдат задоволени в телена клетка. Подобряването на клетките също не е приложимо решение. Ако Европа иска да запази позицията си на световен лидер в хуманното отношение към животните, тя трябва да забрани отглеждането на животни за ценни кожи и пускането на продукти от такива ферми на своя пазар. Науката подкрепя тази забрана, както и 1.7 милиона европейски граждани. Сега Европейската комисия има възможност най-накрая да я въведе“, коментира Рейнеке Хамелеерс, главен изпълнителен директор на Eurogroup for Animals.

“Този научен доклад, заедно с всички факти и разследвания свързани с фермите за кожи ясно показват, че тези диви животни е невъзможно да получат нещо различно от жесток живот, нямащ нищо общо с естествената им среда. Фермите за кожи са жестоки за животните, опасни за човешкото здраве, вредни за биоразнообразието и замърсяващи околната среда. Време е забраната на фермите за кожи и продажбата на ценни кожи да бъдат приети в целия ЕС.”, допълва Владимир Нгуйен от сдружение Кампании и активизъм за животните в индустрията (КАЖИ). 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.