1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нов случай на африканска чума в Западна Полша

Нов случай на африканска чума в Западна Полша

Германия се готви за епидемия

За нов случай на африканска чума по свинете съобщиха ветеринарните власти в Полша. В западната част на страната, на 80 километра от границата с Германия, е открито мъртво диво прасе, заразено с вируса.

Глиганът е намерен в гора, където няма свиневъдни ферми. Властите в региона са учредили кризисен щаб, който да координира контролните мерки и да очертае зона за сигурност. Засега експертите смятат, че става дума за единичен случай, който няма нищо общо с останалите огнища на болестта в Полша. "Най-близкото огнище на африканска чума е на повече от 300 километра", се казва в съобщение на кризисния щаб. Откритата дива свиня не е умряла от болестта, а е била блъсната от автомобил.

Полша веднага е информирала германското земеделско министерство, което е препратило съобщението до аграрното ведомство на провинция Бранденбург. От столицата Потсдам изтъкнаха, че са подготвени за подобен сценарий. В Германия досега няма случаи на заболяването, въпреки това експертите от две години разработват планове за евентуална епидемия, като превенцията е на първо място. През миналата година ветеринарните власти на Полша и Германия проведоха общо учение, като основна цел беше да се усъвършенства обменът на информация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.