1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Нов случай на птичи грип в Чехия

Нов случай на птичи грип в Чехия

Умъртвяват 136 000 птици

Нов случай на птичи грип е регистриран в Чехия, само няколко седмици след първия. Този път вирусът е установен в голямо птицевъдно стопанство с хиляди пуйки и пилета.

Новият случай е във ферма, намираща се в община Слепотице, на около 100 километра източно от столицата Прага. Първите тестове показват наличието на силно заразния вирусен щам H5N8, съобщават от земеделското министерство.

birds

Първите симптоми са се появили преди два дни, когато само за няколко часа са умрели около 1300 пуйки. Ръководството на птицефермата веднага е информирало ветеринарните власти, които запечатали фермата и очертали трикилометрова карантинна зона. Всички 6 хиляди пуйки и повече от 130 хиляди пилета за угояване ще бъдат умъртвени в рамките на следващите дни. За да гарантират, че болестта няма да се разпространи, властите обмислят изпращането на военни части в региона, които да контролират транспортните средства.

Първият случай на птичи грип в Чехия тази година беше регистриран в средата на миналия месец в малка птицеферма източно от Прага. Сега заразеното стопанство е на около 50 километра от там. Преди това за последно птичи грип в Чехия имаше през 2017 година.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.