1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Одобрени са 84 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици

Одобрени са 84 млн. лева за хуманно отношение към свине и птици

Схемите за държавна помощ са с увеличен бюджет за новия период на подпомагане, като това е договорено с браншовите организации и са отчетени инфлационните процеси през последните години

Общо 84 000 000 лева ще получат през 2024 г. свиневъдите и птицевъдите по схемите за хуманно отношение, реши на свое заседание днес Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ). Одобреният финансов ресурс по схемата „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете” и по „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците" е в размер на 42 млн. лева.  
Схемата за държавна помощ „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете” е със срок на прилагане от 01.01.2024 г. до 31.12.2029 г., като е  одобрена и  регистрирана под номер SA.109693 в Регистъра на държавните помощи на Европейската комисия. Максималният бюджет по схемата за целия период на прилагане е в размер на 250 471 791 лв., като размерът на помощта за всяка година се определя с решение на УС на ДФЗ.
В обхвата на схемата са включени следните мерки:  

  • Мярка А - Осигуряване на свободна подова площ не по-малка от 10 % над задължителния стандарт;
  • Мярка Б - Осигуряване на изкуствена светлина за 11 часа;
  • Мярка В - Използване на фураж, съдържащ деоксиниваленол не повече от 2,5 mg/kg.

Схемата на държавна помощ „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците” е регистрирана под номер SA.109688 в Регистъра на държавните помощи на Европейската комисия и е със срок на прилагане от 01.01.2024 г. до 31.12.2029 г. Максималният бюджет по схемата за целия период на прилагане е в размер на 241 939 336 лв., като размерът на помощта за всяка година се определя с решение на УС на ДФЗ.
В обхвата на помощта са включени следните мерки:

  • Мярка А. Използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол не повече от 2,5 мг/кг. 
  • Мярка Б. Осигуряване на свободна подова площ не по-малка от 10% над задължителния стандарт.
  • Мярка В. Подобряване на условията за хуманно отношение към птиците по време на транспорт (само за доставки до кланицата).
  • Мярка Г. Намаляване емисиите на амоняк с 30% (гарантиране на концентрация на амоняк (NH3 до 14 ppm), чрез добавяне в постелята на силикатни минерали (перлит, алуминосиликати - каолин, бентонит, зеолит /клиноптилолит/ и др.)

Схемите за държавна помощ са с увеличен бюджет за новия период на подпомагане, като това е договорено с браншовите организации и са отчетени инфлационните процеси през последните години.
Целта на пренотифицираните схеми е подпомагане на земеделски стопани, извършващи дейност в първичното селскостопанско производство, за реализиране на доброволно поети ангажименти към животните в сектор „Свиневъдство“ и „Птицевъдство“. С прилагането на тези схеми ще се даде възможност за постигане на основните цели на Общата селскостопанска политика, а именно осигуряване на качествена храна на потребителите и гарантиране на добър жизнен стандарт на земеделските стопани. Доброволното поемане на ангажименти за хуманно отношение към свинете и птиците е ориентирано към задоволяване на растящите изисквания на потребителите по отношение на качеството и безопасността на храните, защитата на животните и опазване на природата и биоразнообразието. Чрез прилагането на помощта се постига подобряване на биосигурността във фермите и осигуряване на добро здравословно състояние на свинете и птиците.
Помощта по двете схеми се предоставя на стопанство за покриване на допълнителни разходи или пропуснати доходи, свързани с изпълнение на доброволни ангажименти за хуманно отношение към животните, поети за най-малко 5 години. 
Съобразно постигната договореност с бранша по отношение на обслужването на предоставените от ДФ „Земеделие“ кредити през 2008-2010 г., погасяване на част от дължимите суми в размер на 20% от размера на задължението ще бъде извършено чрез прихващане от предоставеното подпомагане по схемите за хуманно отношение.
Предстои Държавен фонд "Земеделие", съвместно с компетентните дирекции в Министерство на земеделието и храните и БАБХ, да изготвят указания за прилагане на схемите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.