1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Поголовието от свине в Европейския съюз намалява

Поголовието от свине в Европейския съюз намалява

В тези данни не е включена Испания, която е най-големият производител в Европейския съюз

В отговор на все по-високите разходи, много свиневъди в Европейския съюз реагират с намаляване на поголовието, показва статистиката на Комисията в Брюксел. При последното преброяване, проведено през ноември и декември 2021 в 14 държави, е установено, че броят на свинете се е свил с над 6% до 84 милиона и 60 хиляди.
 
В тези данни не е включена Испания, която е най-големият производител в Европейския съюз, тъй като резултатите от преброяването все още не са анализирани. Експерти обаче не очакват голям спад на поголовието при свинете и другите селскостопански животни.
 
През 2021 година в 13 от 14-те страни броят на свинете върви надолу, с изключение на Кипър. Най-голям спад, с 13% до 10 милиона животни, е регистриран в Полша. Подобна е ситуацията в Гърция, където свинете са с 12 на сто надолу и наброяват само 650 000. Следва Германия с минус 9% до 23 милиона животни. Нидерландия съобщава за спад с близо 6 на сто до 11 милиона, а във Франция намалението е с 3,5% до 13 милиона. Прави впечатление, че в Дания тенденцията на увеличаване на поголовието е прекъсната и сега тамошните свиневъди държат 13 милиона животни, което е с около 2 на сто по-малко, отколкото през декември 2020 година. Засега Финландия е единствената държава, която докладва за увеличение на поголовието. То е нараснало с 4,5% до 93 000. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.