1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Полша и Германия с общи мерки за спиране на африканската чума

Полша и Германия с общи мерки за спиране на африканската чума

Нови мерки за борба срещу африканската чума по свинете обмислят Германия и Полша. Сред тях са масираният отстрел на диви свине, както и издигането на заграждения по общата граница.

В западните региони на Полша зачестиха случаите на заболели диви прасета и вследствие на това Германия изпитва сериозни опасения вирусът да не се прехвърли на нейна територия. Някои провинции вече имат готовност да поставят огради, а сега тази мярка се обсъжда и на федерално ниво.

На среща между земеделските министри на двете страни, Юлия Кльокнер и Кшищоф Ардановски, беше договорено да се създаде заграден коридор по границата, като Германия ще окаже техническа помощ на съседката си за издигането на оградата. Целта на съоръжението е да предотврати преминаването на заразени глигани на германска територия.

В тази връзка Берлин смята да внесе промени в своите правила за борба с епидемии по животните. Така властите в застрашени от вируса провинции ще могат по-лесно да поставят бариери и да заграждат по-големи площи, а не само около места с регистрирани случаи на чумата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.