1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Пространствена организация в животновъдната ферма

Пространствена организация в животновъдната ферма

Арх. Милена Фетваджиева за проектирането на СТЕКСПО 2019 и българските ферми

Тази година специализираното търговско изложение за месодайно животновъдство СТЕКСПО 2019 беше най-голямото до момента. Един такъв форум несъмнено изисква добре обмислена пространствена организация. За целта организаторите от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България се довериха на професионален архитект. Арх. Милена Фетваджиева е магистър по Архитектура от “Ротердамската академия по архитектура и градски дизайн” и от “Университет по архитектура, строителство и геодезия” в София. От 2010 управлява архитектурно студио. Тя стана част от лекционната програма в първия ден на изложението – говори пред фермерите за трансформация на съществуващия сграден фонд във фермите –подобряване на средата за живот.

Стремежът на СТЕКСПО 2019 е богатата миксирана програма да се подреди по логичен начин, за да са ясно обособени всички компоненти, а участниците от своя страна да се наслаждават на времето си без да си пречат. 12 дка е площта на цялото изложение. Моделът на подредба стъпва върху съществуващите дадености на локацията. Съобразени са подходите на посетителите от главния вход. Детският кът беше ситуиран непосредствено до градината, а сцената в края, като завършващ елемент в общата картина. Цялостният план е структуриран около три площада. Всеки площад е с различна преобладаваща тема - първият “Бизнес и обмен на знание”, където беше официалното откриване и свързващо звено между арената и конгресната част. В обхвата на втория площад с тема “Изложение на животни и детски кът” бяха разположени шатрите на асоциациите организатори, рамкирани от стационарните боксове на животните, шатрите на изложителите и детската част.  Третият е площадът с главна тема “Храна, музика и пазар”, организиран около голяма шатра и свързващ сцената, изложителите и фермерския пазар. Площадите бяха обзаведени с маси, места за сядане, скулптури от сено и отоплителни тела. За СТЕКСПО 2020 организаторите и арх. Фетваджиева ще изчистят още повече детайлите, за да бъде изложението още по-естетически издържано. 

В момента арх. Фетваджиева е на обиколка в български ферми – ново предизвикателство в работата й. Тя казва, че фермите у нас не са типови, каквото е убеждението на повечето стопани. Напротив, има индивидуални специфики, с които всеки животновъд трябва да се съобрази. Изграждането на фермата трябва да се разглежда като направата на кухня, спрямо всеки фермер и това какво той иска от фермата си. Целта е да се оптимизира работната циркулация и връзките вътре да са съобразени по удобен начин. По думите й планирането изисква инвестиция, но тя не е толкова голяма. Много важни ресурси, с които българските животновъди разплогат са собствената земя, пасищата и животните. От опита си в Холандия арх. Фетваджиева споделя, че много важна е работата в мащаб и тук идва ролята на архитекта и урбаниста. Обикновено хората знаят кавто искат и очакват, но архитектът е този, който чертае и подрежда желанията им. 

Вижте всичко, което сподели арх. Милена Фетваджиева в рубриката Новина+ по Агро ТВ. 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.