1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Протест срещу умъртвяването на норките в Дания

Протест срещу умъртвяването на норките в Дания

Снимка:

В страната има няколкостотин малки и по-големи ферми за отглеждане на норки, с общо 17 милиона животни

Няколкостотин собственици на ферми за отглеждане на норки в Дания протестираха в Копенхаген и Орхус срещу решението на правителството да умъртви животните им. В демонстрациите се включиха близо 850 трактора.
 
Недоволството на стопаните беше предизвикано от нареждането на властите да се умъртвят всички отглеждани в Дания норки, защото животните се заразяват с Ковид-19. Предполага се, че в техния организъм вирусът мутира и се предава на хора.
 
В страната има няколкостотин малки и по-големи ферми за отглеждане на норки, с общо 17 милиона животни, от които 9 милиона вече са умъртвени. Протестът на фермерите е заради факта, че на евтаназия подлежат и норките в стопанства, в които няма установени случаи на зараза, и в такива, които са извън зоните за сигурност, очертани около ферми с болни животни. Освен това фермерите упрекват правителството, че е наредило умъртвяването без да има законова основа. В резултат на този пропуск датският земеделски министър Могенс Йенсен миналата седмица подаде оставка. Междувременно парламентът одобри предприетите мерки.
 
В същото време случай на заразени с вируса норки беше регистриран и във Франция. Става дума за стопанство, намиращо се на 100 километра югозападно от Париж. Ветеринарните власти в региона са наредили умъртвяването на всички хиляда животни. Във Франция има 4 ферми за норки, три от които в момента се проверяват за наличието на коронавируса. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.