1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Протестиращи искат край на жестокото транспортиране на живи животни

Протестиращи искат край на жестокото транспортиране на живи животни

Законодателството на ЕС предвижда, че на граничните пунктове трябва да се дава приоритет на транспорта на животни

Граждани излязоха на протест вчера сутринта пред Министерството на земеделието, храните и горите, за да отправят призив срещу международния транспорт на живи селскостопански животни на дълги разстояния. Протестът е организиран от българската организация за защита на животните КАЖИ и е част от международна демонстрационна седмица в над 30 европейски града, организирана от PETA Германия.

Протестиращите цитират редица нарушения на Регламент 1/2005, които по сведения на очевидци са нормата при транспорта на селскостопански животни на дълги разстояния. Повече от един милион животни се изнасят за Турция всяка година – голяма част от тези животни преминават граничния контролно-пропускателен пункт “Капитан Андреево” в камиони.

КАЖИ

Законодателството на ЕС предвижда, че на граничните пунктове трябва да се дава приоритет на транспорта на животни. В България не е така. Колоните от камиони на границата често се простират на километри, а ветеринарните лекари на границата не контролират внимателно по време на износа, споделят от КАЖИ.

Мариана Младенова от КАЖИ – организаторите на протеста – обяснява:

"Пътуванията често продължават с дни, без да се удовлетворяват дори и най-минималните нужди на животните като храна, вода, почивка. Екстремните условия и пренаселеността в превозните средства водят до неописуем стрес, влошават се благосъстоянието на животните и често отключват заболявания от най-различен характер. Особено страдат групите на уязвимите животни – възрастни, млади /включително неотбити/, бременни."

КАЖИ

Протестиращите призовават за преразглеждане на Регламента на ЕС за транспорта на животни, за да се забрани постепенно транспортирането на дълги разстояния над 8 часа, да се забрани транспортирането на неотбити, болни и бременни животни, да се подобрят условията по време на превоз, както и нарушенията да се третират ефективно чрез хармонизирана система от санкции.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.