1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Протестите продължават вече 11-ти ден

Протестите продължават вече 11-ти ден

Глоби за кметовете в Южна България

Протестът в Южна България заради африканската чума продължава. Срокът за доброволно умъртвяване на прасетата тип "заден двор" там приключи вчера. По-голямата част от животните са изклани от стопаните си, но други продължват да се противят на установените правила. Глоба застрашава кметовете, които не съдействат за изпълняването на държавната заповед.

Протестът продължава вече 11-ти ден. Вследствие на това движението между Свилен и Ямбол е преустановено. Съгласно закона за ветеринаромедицинска дейност, кметовете са задължени да съдействат на държавните органи. Миналата седмица обаче градоначалници в Пазарджишко отказаха да допуснат екипи на Агенцията по безопасност на храните в личните стопанства на съселяните си. Държавата въвежда глоба към кметовете - от 100 до 300 лева за нарушение на държавната заповед и двойно повече за повторно, до завеждането на обвинение в прокуратурата. Протестиращите ще продължат с неподчинението.

Настояванията на протестиращите включват прекратяване на умъртвяването на животните тип заден двор и регистрация на прасетата.

Организаторите на протеста обвиняват държавните институции, че не са информирали хората достатъчно добре и не са определили санитарни мерки за събиране на животинските остатъци след клането. В момента има сигнали за изхвърлени животински отпадъци на различни места в община Сливен.

Повечето прасета в Южна България са изклани. Редица животновъди обаче не искат нито да заколят прасетата си, нито да допуснат властите в дворовете си. Протестиращите на място твърдят, че все повече поддръжници подкрепят исканията за преразглеждане на държавното решение. Те смятат, че основният проблем за разпространението на африканската чума не са свинете тип заден двор, а дивите прасета. Според заместник министър Янко Иванов, предприетите мерки у нас не са особено популярни, но са ефективни, тъй като няма нови регистрирани случаи на болестта в официалните свинекомплекси.

Автор: Елена Дочева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.