1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Разкриха особености при парцелирана паша и ротация на пасища

Разкриха особености при парцелирана паша и ротация на пасища

Филип Харманджиев сподели опита си по време на онлайн семинар

Контролираното, ротационното или рационалното пашуване е важно, за да не се позволява на животните да пасат съвсем избирателно.

Това разказа Филип Харманджиев във видеоматериал към темата "Особености и важни моменти при парцелираната паша и ротацията на пасищата", която беше част от онлайн семинар, организиран от Национална служба за съвети в земеделието (Централно управление), Фондация за биологично земеделие „Биоселена“ и земеделско стопанство „Чифлик Ливади“ - с. Дамяница, обл. Благоевград.

"Ако пасат избирателно ще останат тези видове, които не са апетитни, а пък ще бъдат изпасани видовете, които са апетитни и на практика ще стимулираме пасището да върви в лоша посока. Когато животните са затворени и не им се позволява да обират само „черешките от тортата“ те изпасват всичко или почти всичко. В това пасище, което разглеждаме са останали някои от тръните. Останал е и мишия ечемик, който така или иначе е опасен, да не влезе в око и т.н. Затова не ги напъваме да го изяждат, но всички останали видове са изпасани и на практика има равен старт на всички растения на този падок. Няма дадено предимство на тези, които са по-малко апетитните видове", разкри Филип Харманджиев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.