1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Сектор „Животновъдство“ ще получи малко над 22 млн. лв. за изхранване на животните

Сектор „Животновъдство“ ще получи малко над 22 млн. лв. за изхранване на животните

Снимка:

Средствата и ставките бяха обсъдени на срещата с браншовите организации в различните сектори

Сектор „Животновъдство“ ще получи 22 млн. 260 хил. лв. държавна помощ под формата на de minimis. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по животновъдство. Тя уточни, че стопаните ще получат средствата за изхранване на едри и дребни преживни животни. „Предвид цената на фуражите, сектор „Животновъдство“ има нужда от тази помощ“, уточни министър Танева. Средствата и ставките бяха обсъдени на  срещата с браншовите организации в секторите - говедовъдство, овцевъдство, козевъдство и биволовъдство. Отпускането им ще бъде гласувано на предстоящото заседание на Управителния съвет на ДФЗ, днес.

40 лв. ще получават стопаните на глава животно за млечни крави и млечни крави под селекционен контрол до 50-то животно. За над 50-тото, допустимо за подпомагане животно, размерът на плащанията ще бъде 20 лв. За млечни крави в планински райони ставката е в размер на 20 лв. За месодайни крави и/или юници, както и за месодайни крави под селекционен контрол до 50-тото животно, животновъдите ще получат по 50 лв., а за над 50-тото по 20 лв. на глава животно. Подпомагането за биволите през 2021 г. ще бъде в размер на 40 лв. за животно до 50-тото допустимо, а над 50-тото ставката е в размер на 20 лв. За овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол животновъдите ще получат по 15 лв. за първите двеста животни, а над 201-вото допустимо животно, ставката ще бъде 10 лв.

По 10 лв. ще е подпомагането и за овце майки и/или кози майки в планински райони, както и за овце майки и/или кози майки, които не са под селекционен контрол. Таванът за получаване на подпомагането е до 25 хил. евро за три последователни данъчни години.

През 2021 г. ще продължат да се прилагат и всички държавни помощи в сектор „Животновъдство“. Освен това животновъдите ще получат и средства по Преходната национална помощ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.