1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ще продължи ли превозът в страната на живи селскостопански животни?

Ще продължи ли превозът в страната на живи селскостопански животни?

От неправителствена организация алармират за нередности

Да се забрани изцяло превозът на живи животни. Това е основната цел на сдружение КАЖИ - Кампании и активизъм за животните в индустрията. Припомняме, че именно те бяха организатори на протест, проведен пред земеделското министерство за да отправят призив срещу международния транспорт на живи селскостопански животни на дълги разстояния.

На протеста те призоваха за преразглеждане на Регламента на ЕС за транспорта на животни, за да се забрани постепенно транспортирането на дълги разстояния над 8 часа, да се забрани транспортирането на неотбити, болни и бременни животни, да се подобрят условията по време на превоз, както и нарушенията да се третират ефективно чрез хармонизирана система от санкции.

„Крайната ни цел в същност е да се забрани изцяло превозът на живи животни и да се мисли за друга опция като транспорт на месо, на други животински продукти, но не превоз на живи животни“, разкри Мариана Младенова, координатор кампания "Да спрем гушенето", Организация КАЖИ.

„Алармирахме за нередностите, свързани с транспорта на живи животни. Само ден по-рано от протеста наши активисти бяха на границата, на граничен контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“, където най-често са забелязани нарушения, свързани с хуманното отношение на животните по време на транспорт. Не сме само ние. През юли месец евродепутатът Томас Вайц дойде лично на място и се убеди, че не само не се гледат по хуманен начин животните, но и няма възможност те да почиват. На животните, по време на път, не се дава вода, поилките са запушени, а вентилациите не работят. Въпреки, че има място за почивка до Свиленград, то почти не се изпозлва. Освен това на границата, приоритетната лента за живи животни е затворена почти всеки път. Сами си представете, че в тези жеги животните изпитват ужасен стрес и тормоз, а по-уязвимите животни със сигурност не издържат на пътуванията и умират. Това включва млади, уязвими, също и бременни животни и възрастни“, завърши Мариана Младенова.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.