1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Собственици на свинекомплекси в русенско с благодарност към БАБХ

Собственици на свинекомплекси в русенско с благодарност към БАБХ

За възстановяването на износа на свинско месо от областта за ЕС

България има потенциал и възможност отново да се превърне в основен производител и износител на свинско месо. Това заяви изп. директор на Свинекомплекса в Голямо Враново Вихрен Димитров, след като отпаднаха ограниченията за износ за Русенския регион, където се отглеждат около 100 000 прасета. Има потенциал, особено след като Германия намалява поголовието, страната ни да се превърне в нетен износител.

Всички индустриални свинекомплекси в България вече могат свободно да изнасят свинско месо за ЕС

Разхлабването на ограниченията за производителите в страната е второ в рамките на месец. През март т.г. ЕК понижи рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна. На втори етап облекчението влиза в сила за общините Силистра и Стоилово (област Силистра); общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе); община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен); общините Попово и Търговище (област Търговище); Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен); община Сливен (област Сливен); община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна.

До това благоприятно за производителите решение на ЕС се е стигнало благодарение на активната работа на БАБХ в лицето на директора ѝ проф. Паскал Желязков, зам. изп. директор доц. Д-р Цвятко Александров и на първия секретар по ветеринарните въпроси в Постоянното представителство на България в ЕС д-р Александра Митева, на които собствениците на свинекомплекси в Русенско благодарят лично.

Благодарности Вихрен Димитров отправи за адекватната реакция и от свое име на директора на ОДБХ в Русе д-р Георги Дяков, както и на д-р Николай Ненов и д-р Лазарова.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.