1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. За 6 месеца британските стопани губят 116 млн. лири

За 6 месеца британските стопани губят 116 млн. лири

От британския фермерски съюз призовават правителството да предприеме спешни мерки за преодоляване на кризата с пазара на труда

116 милиона британски лири са загубили свиневъдите в Обединеното кралство през първото полугодие на 2021-а, показват изчисленията на земеделското министерство в Лондон. Основната причина е липсата на работна ръка в кланиците, която води до намалена преработка и сериозен спад на цените.
 
В момента има излишък от 85 000 свине, които чакат да бъдат заклани, като всяка седмица към тях се добавят поне още 15 000, съобщават фермерски организации на Острова. От началото на месеца цените са под голям натиск и принуждават все повече стопани да прекратят дейността си или да намалят поголовието.
 
От британския фермерски съюз призовават правителството да предприеме спешни мерки за преодоляване на кризата с пазара на труда. Недостигът на обучен персонал както и затварянето заради Ковид-19 на някои кланици спира производството. В същото време в супермаркетите липсват стоки, на които британските потребители са свикнали.
От друга страна заради това развитие свиневъдите купуват допълнителен фураж, с който да изхранват излишните животни. Допълнителни разходи възникват и от глобите, които те плащат при предаване на прекалено угоени животни. В резултат цените са паднали до най-ниското си ниво от 5 години насам. В момента кланиците плащат по 156 пенса за килограм живо тегло, което е с около 3 пенса по-малко, отколкото в края на август.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.